Kreplachy uratowały bobowską restaurację. Dzięki pomysłowi właściciela Ostoi udało się utrzymać miejsca pracy.
Nowy smak bobowskich pierogów w czasie pandemii z dużym powodzeniem podbija lokalny rynek.
– Przy jej produkcji współpracujemy tylko z regionalnymi producentami, od których sprowadzamy mąkę, owoce, mięso, czy mleko – mówi Marcin Szczepanek.
– W składzie swoim ma wołowinę, ma wątróbkę, czy na przykład pieczone jabłko z cynamonem lub żurawinę, więc są to takie składniki, które są charakterystyczne i które bardzo lubią Żydzi z Europy Środkowo-Wschodniej.
Kreplachy są robione według tradycyjnej żydowskiej receptury. Żydzi przed wojną stanowili większość mieszkańców Bobowej. Do tematu wrócimy w Pulsie Regionu po 15.30.






![Wiara w Chrystusa trwa tu od kilkudziesięciu pokoleń. Parafia Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Jazowsku świętowała jubileusz 800-lecie istnienia [ZDJĘCIA] 7 parafia Jazowsko](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/parafia-Jazowsko-350x250.jpg)




![Ulice zamykane bez uprzedzenia? Sprawdzamy co zaskoczyło kierowców w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 12 kopernika NS 2 scaled e1764341460797](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kopernika_NS-2-scaled-e1764341460797-120x86.jpg)


