Kreplachy uratowały bobowską restaurację. Dzięki pomysłowi właściciela Ostoi udało się utrzymać miejsca pracy.
Nowy smak bobowskich pierogów w czasie pandemii z dużym powodzeniem podbija lokalny rynek.
– Przy jej produkcji współpracujemy tylko z regionalnymi producentami, od których sprowadzamy mąkę, owoce, mięso, czy mleko – mówi Marcin Szczepanek.
– W składzie swoim ma wołowinę, ma wątróbkę, czy na przykład pieczone jabłko z cynamonem lub żurawinę, więc są to takie składniki, które są charakterystyczne i które bardzo lubią Żydzi z Europy Środkowo-Wschodniej.
Kreplachy są robione według tradycyjnej żydowskiej receptury. Żydzi przed wojną stanowili większość mieszkańców Bobowej. Do tematu wrócimy w Pulsie Regionu po 15.30.


![Były tańce, śpiew i pokaz mody - seniorzy z Wojnicza pokazują, jak się bawić [ZDJĘCIA] 3 IMG 1335](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1335-350x250.jpg)
![Czy młodzi czytają Pismo święte? ‘Rusz duszę ze Słowem’ [ZDJĘCIA] 4 IMG 1215](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1215-350x250.jpg)





![IV Forum Rad Parafialnych [22.11.2025] 10 IMG 1147](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1147-120x86.jpg)

![Ktoś zauważył samochód w stawie. Nietypowa akcja strażaków [ZDJĘCIA] 12 fot. OSP Stary Sącz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/mostki_staw_samochod_osp_stary_sacz-120x86.jpg)


