Kreplachy uratowały bobowską restaurację. Dzięki pomysłowi właściciela Ostoi udało się utrzymać miejsca pracy.
Nowy smak bobowskich pierogów w czasie pandemii z dużym powodzeniem podbija lokalny rynek.
– Przy jej produkcji współpracujemy tylko z regionalnymi producentami, od których sprowadzamy mąkę, owoce, mięso, czy mleko – mówi Marcin Szczepanek.
– W składzie swoim ma wołowinę, ma wątróbkę, czy na przykład pieczone jabłko z cynamonem lub żurawinę, więc są to takie składniki, które są charakterystyczne i które bardzo lubią Żydzi z Europy Środkowo-Wschodniej.
Kreplachy są robione według tradycyjnej żydowskiej receptury. Żydzi przed wojną stanowili większość mieszkańców Bobowej. Do tematu wrócimy w Pulsie Regionu po 15.30.




![Limanowa: Prawdziwie świąteczna atmosfera na VI Kiermaszu Bożonarodzeniowym [ZDJĘCIA] 5 kiermasz Bozonarodzeniowy Limanowa43](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kiermasz-Bozonarodzeniowy-Limanowa43-350x250.jpg)


![To był wyjątkowy jubileusz w przedświątecznej atmosferze. Gmina Korzenna świętowała 35-lecie samorządu [ZDJĘCIA] 8 Korzenna 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Korzenna-1-350x250.jpg)




![Pożegnali garnitury. Alumni trzeciego roku mają już sutanny [ZDJĘCIA] 13 IMG 5127](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_5127-120x86.jpg)

