Kreplachy uratowały bobowską restaurację. Dzięki pomysłowi właściciela Ostoi udało się utrzymać miejsca pracy.
Nowy smak bobowskich pierogów w czasie pandemii z dużym powodzeniem podbija lokalny rynek.
– Przy jej produkcji współpracujemy tylko z regionalnymi producentami, od których sprowadzamy mąkę, owoce, mięso, czy mleko – mówi Marcin Szczepanek.
– W składzie swoim ma wołowinę, ma wątróbkę, czy na przykład pieczone jabłko z cynamonem lub żurawinę, więc są to takie składniki, które są charakterystyczne i które bardzo lubią Żydzi z Europy Środkowo-Wschodniej.
Kreplachy są robione według tradycyjnej żydowskiej receptury. Żydzi przed wojną stanowili większość mieszkańców Bobowej. Do tematu wrócimy w Pulsie Regionu po 15.30.






![Słuchacze RDN Nowy Sącz tworzyli ozdoby świąteczne [ZDJĘCIA] 7 kdn ozdoby](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kdn_ozdoby-350x250.jpg)


![Oferta jest skierowana do mieszkańców powiatu nowosądeckiego. Ośrodek Interwencji Kryzysowej w Nawojowej już oficjalnie otwarty [ZDJĘCIA] 11 Osrodek Interwencji Kryzysowej](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Osrodek-Interwencji-Kryzysowej-120x86.jpg)

![Cała społeczności zaangażowała się w zbiórkę darów dla Fundacji im. Brata Alberta [ZDJĘCIA] 13 piekielko dary](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/piekielko_dary-120x86.jpg)

