Kreplachy uratowały bobowską restaurację. Dzięki pomysłowi właściciela Ostoi udało się utrzymać miejsca pracy.
Nowy smak bobowskich pierogów w czasie pandemii z dużym powodzeniem podbija lokalny rynek.
– Przy jej produkcji współpracujemy tylko z regionalnymi producentami, od których sprowadzamy mąkę, owoce, mięso, czy mleko – mówi Marcin Szczepanek.
– W składzie swoim ma wołowinę, ma wątróbkę, czy na przykład pieczone jabłko z cynamonem lub żurawinę, więc są to takie składniki, które są charakterystyczne i które bardzo lubią Żydzi z Europy Środkowo-Wschodniej.
Kreplachy są robione według tradycyjnej żydowskiej receptury. Żydzi przed wojną stanowili większość mieszkańców Bobowej. Do tematu wrócimy w Pulsie Regionu po 15.30.


![Zubrzyk: Zablokowana droga, wstrzymany ruch pociągów [AKTUALIZACJA] 3 droga 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/droga-1-350x250.jpeg)





![Tarnowianie przygarnęli choinki z Pustyni Błędowskiej [20.12.2025] 10 aa IMG 5763 bb](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/aa_IMG_5763_bb-120x86.jpg)




