Kreplachy uratowały bobowską restaurację. Dzięki pomysłowi właściciela Ostoi udało się utrzymać miejsca pracy.
Nowy smak bobowskich pierogów w czasie pandemii z dużym powodzeniem podbija lokalny rynek.
– Przy jej produkcji współpracujemy tylko z regionalnymi producentami, od których sprowadzamy mąkę, owoce, mięso, czy mleko – mówi Marcin Szczepanek.
– W składzie swoim ma wołowinę, ma wątróbkę, czy na przykład pieczone jabłko z cynamonem lub żurawinę, więc są to takie składniki, które są charakterystyczne i które bardzo lubią Żydzi z Europy Środkowo-Wschodniej.
Kreplachy są robione według tradycyjnej żydowskiej receptury. Żydzi przed wojną stanowili większość mieszkańców Bobowej. Do tematu wrócimy w Pulsie Regionu po 15.30.

![Sportowcy z Wojnarowej doczekają się nowego stadionu. Ruszyła budowa [ZDJĘCIA] 2 wojnarowa boisko budowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/wojnarowa_boisko_budowa-350x250.jpg)


![Chełmiec będzie miastem? Obietnice gminy, ale też wątpliwości mieszkańców [ZDJĘCIA] 5 chelmiec miastem](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/chelmiec_miastem-350x250.jpg)




![Sportowcy z Wojnarowej doczekają się nowego stadionu. Ruszyła budowa [ZDJĘCIA] 10 wojnarowa boisko budowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/wojnarowa_boisko_budowa-120x86.jpg)


![W Chomranicach już nikt nie ma wątpliwości, że trzeba nosić odblaski [ZDJĘCIA] 13 szkola chomranice](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/szkola_chomranice-120x86.jpg)

