Kreplachy uratowały bobowską restaurację. Dzięki pomysłowi właściciela Ostoi udało się utrzymać miejsca pracy.
Nowy smak bobowskich pierogów w czasie pandemii z dużym powodzeniem podbija lokalny rynek.
– Przy jej produkcji współpracujemy tylko z regionalnymi producentami, od których sprowadzamy mąkę, owoce, mięso, czy mleko – mówi Marcin Szczepanek.
– W składzie swoim ma wołowinę, ma wątróbkę, czy na przykład pieczone jabłko z cynamonem lub żurawinę, więc są to takie składniki, które są charakterystyczne i które bardzo lubią Żydzi z Europy Środkowo-Wschodniej.
Kreplachy są robione według tradycyjnej żydowskiej receptury. Żydzi przed wojną stanowili większość mieszkańców Bobowej. Do tematu wrócimy w Pulsie Regionu po 15.30.



![To nie będą łatwe dni dla kierowców w Limanowej i w Mordarce [OBJAZDY] 4 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mordarka_pkp_plk-350x250.jpg)




![Wypadek w Woli Rzędzińskiej. Starszy mężczyzna był reanimowany [AKTUALIZACJA] 9 zdj. ilustracyjne, archiwum RDN](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/policja-zdjecie-scaled-1-350x250.jpg)



![Wolontariusze przeszli przez Nowy Sącz: "Moc tkwi w pomaganiu" [WIDEO] 13 wolontariusze e1764968429480](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/wolontariusze-e1764968429480-120x86.jpg)

