Przed laty były twarde, pieczone bez drożdży i nadziewane słoniną, dziś mają formę puszystych kulek z marmoladą, różą albo bitą śmietaną w środku.
Pączki są punktem obowiązkowym w naszym menu w Tłusty Czwartek, który będziemy obchodzić końcem lutego.
Żeby pączek był smaczny, trzeba poświęcić więcej czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego – podpowiada kulinarny radiowy ekspert Elżbieta Teper.
– Bardzo ważne jest, żeby to było luźne ciasto, żeby było w nim mniej obciążających składników, w szczególności cukru, więcej za to będzie żółtek niż w klasycznej drożdżówce, ciasto musi wyrosnąć, później formujemy kulki, jeśli ktoś nie potrafi ręcznie, to może wyciąć od szklanki i zostawić do rośnięcia.
Nadzienie można dodać już po usmażeniu. Więcej praktycznych porad, jak przygotować najsmaczniejsze pączki, nie tylko na Tłusty Czwartek, w dzisiejszej (14.02) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.
W tym roku Tłusty Czwartek będziemy obchodzić 27 lutego.
Wszystkie audycje znajdziesz TUTAJ





![Integracja, tolerancja i uczenie wrażliwości. Europejski Tydzień Autyzmu w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 6 MOK 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/MOK-1-350x250.jpg)

![W Grybowie jest już nowa karetka. W nowym roku ruszy budowa nowej podstacji pogotowia [ZDJĘCIA] 8 gfdf31](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/gfdf31-350x250.jpg)



![Nowy Sącz: Po ataku zimy 100 interwencji strażników miejskich w ciągu tygodnia [WIDEO] 12 Tyrkiel](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Tyrkiel-120x86.jpg)
![Nowy wiadukt nad Węgierską gotowy. Jedni się cieszą, inni obawiają dużej liczby pociągów i ciężarówek [ZDJĘCIA, WIDEO] 13 wegierska 4](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/wegierska-4-120x86.jpg)

