W Więckowicach jeśli smalec, to tylko z gęsiną. Właśnie z takiego przysmaku słynie tutejsze Koło Gospodyń Wiejskich. Jak przekonują jego członkinie, ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale też ekologiczna. Same hodują gęsi, których mięso i tłuszczyk ląduje później w takiej postaci na stole.
– Gęsi hodujemy u siebie, ekologicznie, bez żadnych dodatków, to, co sobie wyzbierają. Przygotowanie gęsiny to bardzo długi proces. Gotujemy wywar, który bardzo długo się gotuje, cały ten tłuszcz musi wypłynąć, on jest później dopiero zbierany, odstawiany, no i skwareczki są później robione ze skórek gęsich.
Koło Gospodyń Wiejskich z Więckowic częstują też pasztetami wołowymi, drobiowymi z cebulą, ale też połączenie królika z wieprzowiną. Przepisy najczęściej pochodzą z zapisków ich babć, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
KGW z Więckowic liczy 31 członków, w tym pięciu mężczyzn. Najmłodsza osoba ma 20 lat, najstarsza ponad 80.
Koło Gospodyń Wiejskich z Więckowic będzie gościć w ostatniej już audycji z cyklu Strażniczki Małopolskich Smaków w czwartek, 25 lipca o 9.40.
Wszystkich audycji możecie wysłuchać na rdn.pl w zakładce Audycje (KLIKNIJ TUTAJ)
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.