Degustacje, konkursy z nagrodami, domowe wypieki, świąteczne potrawy, wyroby ukraińskie i wielkanocne dekoracje. Już w niedzielę, 26 marca w Tarnowie odbędzie się Targ Regionalny. Od godzin porannych będzie można nabyć produkty prosto od lokalnych dostawców. Swój udział potwierdziło już kilkudziesięciu wystawców.
Jak mówi Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, atrakcją tej odsłony targu będą pokazy robienia korbacza, czyli sękacza.
– Przyjeżdżają do nas Panie aż z Warmii i Mazur, ze Stowarzyszenia Żytkiejmska Struga. Będą one wykonywały na obiekcie podczas targu wielkanocnego pokaz robienia sękacza takimi naturalnymi metodami na ogniu z drewna liściastego. Państwo będą mogli zdegustować te sękacze. One są naturalne, z własnego gospodarstwa od tych pań, z produktów naturalnych takich jak masło, śmietana, jaja. Państwo będą mogli degustować i oczywiście zakupić takiego sękacza.
Jak dodaje Katarzyna Pasula, każdy kto będzie chciał wykazać się plastycznie, będzie mógł wykonać własnoręcznie palmę podczas warsztatów.
– Chcielibyśmy Państwu w tym okresie świątecznym zaproponować i dać możliwość samodzielnego wykonania palm wielkanocnych. Będzie je prowadzić pani ze Stowarzyszenia Kanon. Oczywiście będą dostępne wszystkie do tego potrzebne produkty. Państwo muszą po prostu tylko przyjść, siąść i pokusić się do tego, by wykonać pod okiem fachowca samodzielnie taką palmę.
Dla dzieci przygotowano konkurs na samodzielnie wykonaną kartkę wielkanocną. Dodatkowo odbędzie się konkurs na najpiękniejsze stoisko. Głosy będą oddawać odwiedzający targ w biurze organizacyjnym.
Podczas trwania Targu Regionalnego prowadzona będzie sprzedaż regionalnych produktów: miodów, win, serów, chlebów, olei, wędlin, przetworów, czy naturalnych kosmetyków.
Targ Regionalny odbędzie się w niedzielę, 26 marca w godzinach od 9 do 15 przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie.
Organizatorem cyklicznego wydarzenia jest Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.