Można nazwać ich kuzynami, ale o różnym bogactwie witamin. Brokuł i kalafior pomagają nam wyglądać młodziej i poprawiają nasz wzrok. Są wartościowym źródłem m.in. witaminy B6, B2, K, E i A, a nawet wspomagają leczenie wrzodów.
Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper radzi, by przygotowując potrawy z kalafiora i brokuła, nie skreślać też łodyg.
– To, co my najczęściej jemy, to skupienie skróconych mięsistych pędów wierzchołkowych. W trakcie wzrostu, róża rozluźnia się i właśnie interesują nas tylko te końcówki, tracimy też łodygę główną, w której jest dużo składników odżywczych, bo to stamtąd te składniki dostają się do tych różyczek.
Jak dobrze w kuchni wykorzystać łodygę kalafiora czy brokuła, będzie można usłyszeć w piątkowej (31.01) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Wszystkie audycje znajdziesz TUTAJ.



![To koniec ery asfaltowych boisk w gminie Krynica-Zdrój [ZDJĘCIA] 4 fot. Piotr Ryba](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/boiska_krynica_zdroj-350x250.jpg)

![Powstaną dwie nowe sale gimnastyczne. Wójt: Dzieci z tych miejscowości były do tej pory wykluczone [WIZUALIZACJA] 6 wizualizacja Rdziostów i Krasne Potockie, źródło: Urząd Gminy Chełmiec](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/sale_gmina_chelmiec-350x250.jpg)








