Można nazwać ich kuzynami, ale o różnym bogactwie witamin. Brokuł i kalafior pomagają nam wyglądać młodziej i poprawiają nasz wzrok. Są wartościowym źródłem m.in. witaminy B6, B2, K, E i A, a nawet wspomagają leczenie wrzodów.
Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper radzi, by przygotowując potrawy z kalafiora i brokuła, nie skreślać też łodyg.
– To, co my najczęściej jemy, to skupienie skróconych mięsistych pędów wierzchołkowych. W trakcie wzrostu, róża rozluźnia się i właśnie interesują nas tylko te końcówki, tracimy też łodygę główną, w której jest dużo składników odżywczych, bo to stamtąd te składniki dostają się do tych różyczek.
Jak dobrze w kuchni wykorzystać łodygę kalafiora czy brokuła, będzie można usłyszeć w piątkowej (31.01) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Wszystkie audycje znajdziesz TUTAJ.


![Zubrzyk: Zablokowana droga, wstrzymany ruch pociągów [AKTUALIZACJA] 3 droga 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/droga-1-350x250.jpeg)







![Nowy Sącz pamięta o Władysławie Iwańskiej. Odsłonięto tablicę [ZDJĘCIA] 12 wladyslawa iwanska tablica 8](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/wladyslawa_iwanska_tablica-8-120x86.jpg)


