Można nazwać ich kuzynami, ale o różnym bogactwie witamin. Brokuł i kalafior pomagają nam wyglądać młodziej i poprawiają nasz wzrok. Są wartościowym źródłem m.in. witaminy B6, B2, K, E i A, a nawet wspomagają leczenie wrzodów.
Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper radzi, by przygotowując potrawy z kalafiora i brokuła, nie skreślać też łodyg.
– To, co my najczęściej jemy, to skupienie skróconych mięsistych pędów wierzchołkowych. W trakcie wzrostu, róża rozluźnia się i właśnie interesują nas tylko te końcówki, tracimy też łodygę główną, w której jest dużo składników odżywczych, bo to stamtąd te składniki dostają się do tych różyczek.
Jak dobrze w kuchni wykorzystać łodygę kalafiora czy brokuła, będzie można usłyszeć w piątkowej (31.01) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Wszystkie audycje znajdziesz TUTAJ.

![Żywa Szopka w Żeleźnikowej Wielkiej ruszy w Boże Narodzenie [ROZMOWA] 2 zywa szopka zeleznikowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/zywa_szopka_zeleznikowa-350x250.jpg)




![Co z przebiegiem "sądeczanki" po lewej stronie Dunajca? Artur Bochenek: To byłyby bardzo duże koszty [WIDEO] 7 Artur Bochenek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Artur_Bochenek-350x250.jpg)
![Nowy Sącz: Szybka kolej za pięć lat. A kiedy nowy parking przy dworcu? [ZDJĘCIA] 8 parking5](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/parking5-350x250.jpg)

![Żywa Szopka w Żeleźnikowej Wielkiej ruszy w Boże Narodzenie [ROZMOWA] 10 zywa szopka zeleznikowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/zywa_szopka_zeleznikowa-120x86.jpg)




