Można nazwać ich kuzynami, ale o różnym bogactwie witamin. Brokuł i kalafior pomagają nam wyglądać młodziej i poprawiają nasz wzrok. Są wartościowym źródłem m.in. witaminy B6, B2, K, E i A, a nawet wspomagają leczenie wrzodów.
Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper radzi, by przygotowując potrawy z kalafiora i brokuła, nie skreślać też łodyg.
– To, co my najczęściej jemy, to skupienie skróconych mięsistych pędów wierzchołkowych. W trakcie wzrostu, róża rozluźnia się i właśnie interesują nas tylko te końcówki, tracimy też łodygę główną, w której jest dużo składników odżywczych, bo to stamtąd te składniki dostają się do tych różyczek.
Jak dobrze w kuchni wykorzystać łodygę kalafiora czy brokuła, będzie można usłyszeć w piątkowej (31.01) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Wszystkie audycje znajdziesz TUTAJ.

![Ważna ulica w Limanowej zostanie zamknięta z powodu robót na linii kolejowej [SPRAWDŹ OBJAZDY] 2 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/limanowa_most_pkp_plk-350x250.jpg)
![Dwór z Wielogłów trafi do Nowego Sącza. Gdzie i kiedy będzie można go zwiedzać? [ZDJĘCIA] 3 fot. Muzeum Ziemi Sądeckiej](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/muzeum-ziemi-sadeckiej-1-350x250.jpg)





![Wypadek w Klęczanach koło Gorlic. Są ranni [ZDJĘCIA] 9 kleczany halogorlice 8](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/kleczany_halogorlice-8-350x250.jpg)
![Ważna ulica w Limanowej zostanie zamknięta z powodu robót na linii kolejowej [SPRAWDŹ OBJAZDY] 10 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/limanowa_most_pkp_plk-120x86.jpg)




