Można nazwać ich kuzynami, ale o różnym bogactwie witamin. Brokuł i kalafior pomagają nam wyglądać młodziej i poprawiają nasz wzrok. Są wartościowym źródłem m.in. witaminy B6, B2, K, E i A, a nawet wspomagają leczenie wrzodów.
Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper radzi, by przygotowując potrawy z kalafiora i brokuła, nie skreślać też łodyg.
– To, co my najczęściej jemy, to skupienie skróconych mięsistych pędów wierzchołkowych. W trakcie wzrostu, róża rozluźnia się i właśnie interesują nas tylko te końcówki, tracimy też łodygę główną, w której jest dużo składników odżywczych, bo to stamtąd te składniki dostają się do tych różyczek.
Jak dobrze w kuchni wykorzystać łodygę kalafiora czy brokuła, będzie można usłyszeć w piątkowej (31.01) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Wszystkie audycje znajdziesz TUTAJ.
 
 

![Nowy Sącz: Ulica Kolejowa już otwarta. Zadowoleni kierowcy i mieszkańcy [ZDJĘCIA] 3 kolejowa glowne 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/kolejowa-glowne-1-350x250.jpg)


![W tej szkole nauczycielami są święci i błogosławieni [ZDJĘCIA] 6 szkola swietosci kruzlowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/szkola_swietosci_kruzlowa-350x250.jpg)


![Gmina Tymbark: Ruszyła modernizacja wodociągów i kanalizacji [WIDEO] 9 Pawel Ptaszek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/Pawel_Ptaszek-350x250.jpg)

![Noworodki z sądeckiego szpitala otrzymały specjalne wyprawki. Województwo małopolskie przekaże 400 kompletów [ZDJĘCIA] 11 sdsd1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/sdsd1-120x86.jpg)


 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
