Można nazwać ich kuzynami, ale o różnym bogactwie witamin. Brokuł i kalafior pomagają nam wyglądać młodziej i poprawiają nasz wzrok. Są wartościowym źródłem m.in. witaminy B6, B2, K, E i A, a nawet wspomagają leczenie wrzodów.
Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper radzi, by przygotowując potrawy z kalafiora i brokuła, nie skreślać też łodyg.
– To, co my najczęściej jemy, to skupienie skróconych mięsistych pędów wierzchołkowych. W trakcie wzrostu, róża rozluźnia się i właśnie interesują nas tylko te końcówki, tracimy też łodygę główną, w której jest dużo składników odżywczych, bo to stamtąd te składniki dostają się do tych różyczek.
Jak dobrze w kuchni wykorzystać łodygę kalafiora czy brokuła, będzie można usłyszeć w piątkowej (31.01) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Wszystkie audycje znajdziesz TUTAJ.


![Stary Sącz: Ponad 40 mln złotych na inwestycje. Jedną z nich będzie drugi Park&Ride [WIDEO] 3 Jacek Lelek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Jacek-Lelek-350x250.jpg)

![Św. Barbara już czuwa nad pracownikami Kopalni Surowców Skalnych w Klęczanach [ZDJĘCIA] 5 fot. Gmina Chełmiec](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/sw.-Barbara-350x250.jpg)







![Chełmiec będzie miastem? Obietnice gminy, ale też wątpliwości mieszkańców [ZDJĘCIA] 13 chelmiec miastem](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/chelmiec_miastem-120x86.jpg)

