piątek, 24 października 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

Comber z jelenia na konkursie w Krynicy-Zdroju. Radiowcy podglądali kulinarne popisy [ZDJĘCIA]

Maria Mółkaautor / źródło: Maria Mółka
2024/11/28 - 16:04
- AKTUALNOŚCI
A A
Projekt bez nazwy1 1 e1732804551655
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Zobacz zdjęcia:

468401159_1126391109486468_9103876089741420489_n

468401159_1126391109486468_9103876089741420489_n
Zdjęcie 7 z 7

Dziczyzna królowała w Krynicy-Zdroju. Po dziku i bażancie przyszła pora na jelenia, który był motywem przewodnim trzeciej edycji niecodziennego konkursu Dzikie Smaki Sądecczyzny. Uczestnikom, jurorom i smakoszom towarzyszyło od rana Radio RDN Nowy Sącz w programie na żywo z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju.

Uczniowie szkół średnich o profilu gastronomicznym mieli w tym roku nowe zadanie – przyrządzić comber z jelenia.  – Chodzi o to, aby odkryć skarby lokalnych lasów – mówi starosta nowosądecki Tadeusz Zaremba.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28zaremba.mp3

– Dzisiaj mamy pasjonatów w zdrowym żywieniu się. Mówimy o produktach odpowiedniej jakości. Mówi się, że dziczyzna jest to produkt ekologiczny, bo żywi się produktami nieprzetworzonymi przez człowieka. Jakość mięsa, jak wskazują wyniki badań, jest najwyższa, jeżeli chodzi o poszczególne gatunki zwierząt żyjących dziko.

W konkursie wzięli udział uczniowie z powiatu nowosądeckiego i Nowego Sącza, a także powiatów nowotarskiego i gorlickiego. Do przygotowania mieli też deser, który powinien nawiązywać formą, smakiem i nazwą do darów lasu. Na wszystko uczestnicy mieli tylko 90 minut. Zadanie nie było więc łatwe, bo mięso z dziczyzny jest powszechnie uznawane za jedno z trudniejszych do przygotowania.

– Praca z dziczyzną nie jest łatwa – opowiadały też w programie na żywo na antenie RDN uczestniczki Emilia Ogorzały i Karolina Ciarach. Chodzi o to, że mięso ma specyficzną strukturę.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28dziczyzna_uczniowie.mp3

– Ono ma w sobie mało tłuszczu, więc trzeba smażyć je szybko, żeby było w środku różowe. Tak samo trzeba dopasować sos, żeby to wszystko ze sobą się komponowało. Naszą główną pomocą była nasza nauczycielka, bo my wcześniej nigdy nie robiłyśmy dziczyzny, więc był to dla nas wyczyn. Miałyśmy też praktyki w renomowanych hotelach w Krynicy-Zdroju, więc szefowie kuchni też nam w tym pomogli.

– Dziczyzna jest bezpieczna, wartościowa i dobrej jakości. Musi być jednak z dobrego źródła – dodaje profesor Uniwersytetu Rolniczego, Władysław Migdał, który był jurorem konkursu. Szczególnie dotyczy to mięsa z dzika.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28dziczyzna.mp3

– Jest jako świniowaty wrażliwy i bywa zarażony włosieniem spiralnym. Każde zwierzę z gatunków świniowatych czy będzie to świnia z produkcji przemysłowej, czy gospodarskiej, czy dzik, musi przejść badanie weterynaryjne na obecność tego pasożyta. To, co mamy w sklepach mamy na pewno bezpieczne, natomiast jak ktoś sobie kłusuje i chce zjeść takiego dzika nielegalnie upolowanego, to robi to na własne ryzyko.

Uczniowie mieli dwa tygodnie na to, aby przetestować swoje przepisy. Pomoc pod kątem dostępu do mięsa zapewnił zarząd okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu.

W poprzednich edycjach młodzi adepci gastronomii przygotowywali mięso z dzika i bażanta.

Tagi: Nowy SączKrynica-ZdrójrdnRDN Nowy SączTadeusz ZarembaDzikie Smaki Sądecczyzny
Poprzedni

Gmina Mszana Dolna: Są plany budowy chodników przy drodze krajowej 28. Na razie ruszą projekty

Następny

Stodoła w Korzennej nabiera kształtów. Kiedy finisz prac?

ZOBACZ RÓWNIEŻ

rse
AKTUALNOŚCI

Mieszkańcy ulicy Wodnej mają dość hałasu

24 października 2025
fot. Bartłomiej/Regionalny Reporter na Facebooku
AKTUALNOŚCI

Nowy Sącz: Wypadek na ul. Nawojowskiej. Są ranni [ZDJĘCIA]

24 października 2025
Gromala Malgorzata
AKTUALNOŚCI

Likwidacja szkoły może przyspieszyć budowę nowej siedziby? Szkoła w Stadłach znów na tapecie [WIDEO]

24 października 2025
fot. Piotr Hamarnik - PKP PLK
AKTUALNOŚCI

Kolejowa łącznica ominie dworzec w Nowym Sączu. PKP PLK potwierdza, że taka inwestycja jest planowana

24 października 2025
fot. Gmina Stary Sącz (zdj. ilustracyjne)
AKTUALNOŚCI

Część już jest, część czeka na wykończenie. Nowe nawierzchnie na drogach w gminie Stary Sącz

24 października 2025
fot. Urząd Gminy Szczawa
AKTUALNOŚCI

Szczawa: Ponad pół miliona złotych na zakupy i szkolenia z zakresu bezpieczeństwa

24 października 2025
fot. pixabay
AKTUALNOŚCI

Gmina Dobra inwestuje w ścieżki rowerowe. Samorząd na wsparcie z województwa małopolskiego

24 października 2025
fot. Archidiecezja Krakowska
AKTUALNOŚCI

Niosła pomoc chorym i cierpiącym. W diecezji tarnowskiej rozpoczyna się peregrynacja relikwii bł. Hanny Chrzanowskiej

24 października 2025

NAJNOWSZE

rse

Mieszkańcy ulicy Wodnej mają dość hałasu

15:03

Nowy Sącz: Wypadek na ul. Nawojowskiej. Są ranni [ZDJĘCIA]

14:02

Likwidacja szkoły może przyspieszyć budowę nowej siedziby? Szkoła w Stadłach znów na tapecie [WIDEO]

14:02

Kolejowa łącznica ominie dworzec w Nowym Sączu. PKP PLK potwierdza, że taka inwestycja jest planowana

14:02

Część już jest, część czeka na wykończenie. Nowe nawierzchnie na drogach w gminie Stary Sącz

14:02

Szczawa: Ponad pół miliona złotych na zakupy i szkolenia z zakresu bezpieczeństwa

14:02

Gmina Dobra inwestuje w ścieżki rowerowe. Samorząd na wsparcie z województwa małopolskiego

14:02

Niosła pomoc chorym i cierpiącym. W diecezji tarnowskiej rozpoczyna się peregrynacja relikwii bł. Hanny Chrzanowskiej

12:12

PiS zwiera szyki przed wyborami parlamentarnymi i podsumowuje rządy opozycji

12:12

Rewolucja biletowa! Dużo taniej dla tarnowian. Osoby spoza miasta zapłacą więcej

11:11

NIE PRZEGAP

ZAKLAD LINII KOLEJOWYCH

Nowy Sącz: Duże zmiany w Zakładzie Linii Kolejowych PKP. Pracownicy boją się o swoją przyszłość [ZDJĘCIA]

7 października 2025
fot. archiwum Europa Donna Polska

Jak wykonać samobadanie i korzystać z profilaktyki raka piersi? Europa Donna zaprasza na Festiwal Zdrowia

16 października 2025
7de5bb101e05326af5aff6917024064e

Nutrikosmetyki – przyszłość codziennej pielęgnacji od wewnątrz

16 października 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj