Mają różne kolory i ogromne pokłady witaminy C. Papryka będzie bohaterką dzisiejszej (22.11) audycji ‘Cztery pory gotowania’.
Jak się okazuje, kolor tego warzywa wpływa nie tylko na walory smakowe, ale też na składniki odżywcze.
– Papryka żółta, pomarańczowa, witaminy z grupy B, luteina odpowiadająca za dobry wzrok, ale to nie tylko, bo w tej papryce czerwonej będziemy mieć beta karoten, w żółtej też i pomarańczowej. Każda papryka nam pozwoli troszeczkę zrzucić wagi, ale ta zielona może najbardziej. Zielona też dla tych, którzy mają troszeczkę lat, witamina E, witamina młodości, a dla kobiet, które oczekują dzieci, kwas foliowy
– mówi Elżbieta Teper, radiowy kulinarny ekspert.
Całej audycji ‘Cztery pory gotowania’ będzie można posłuchać dziś (22.11) o godz. 13.10.
Więcej audycji znajdziesz TUTAJ




![Odblaskowa Szkoła w Chomranicach. Dzieci poznały zasady bezpieczeństwa na drogach [ZDJĘCIA] 5 Odblaskowa szkola chomranice 11 202521](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Odblaskowa_szkola_chomranice_11_202521-350x250.jpeg)
![Wójt zapewnia: "Centrum Interwencji Kryzysowej będzie służyło tylko potrzebującym mieszkańcom regionu" [WIDEO] 6 centrum nawojowa stanislaw kielbasa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/centrum_nawojowa_stanislaw_kielbasa-350x250.jpg)




![Znów wypadek na drodze krajowej 75. Duże utrudnienia w ruchu [ZDJĘCIA] 11 fot. capuccino.eu](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/wypadek_wytrzyszczka_capuccino_eu-120x86.jpg)



