Mają różne kolory i ogromne pokłady witaminy C. Papryka będzie bohaterką dzisiejszej (22.11) audycji ‘Cztery pory gotowania’.
Jak się okazuje, kolor tego warzywa wpływa nie tylko na walory smakowe, ale też na składniki odżywcze.
– Papryka żółta, pomarańczowa, witaminy z grupy B, luteina odpowiadająca za dobry wzrok, ale to nie tylko, bo w tej papryce czerwonej będziemy mieć beta karoten, w żółtej też i pomarańczowej. Każda papryka nam pozwoli troszeczkę zrzucić wagi, ale ta zielona może najbardziej. Zielona też dla tych, którzy mają troszeczkę lat, witamina E, witamina młodości, a dla kobiet, które oczekują dzieci, kwas foliowy
– mówi Elżbieta Teper, radiowy kulinarny ekspert.
Całej audycji ‘Cztery pory gotowania’ będzie można posłuchać dziś (22.11) o godz. 13.10.
Więcej audycji znajdziesz TUTAJ

![Zamiast siedzieć w domu, zrobili coś pożytecznego. Młodzież chętnie wzięła udział w Akcji Kilo [ZDJĘCIA] 2 akcja kilo](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/akcja_kilo-350x250.jpg)

![Zderzenie samochodów w Gromniku. Jedna osoba trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA] 4 fot. 112Tarnow.pl - Tarnowski Portal Ratowniczy](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/599129514_1401106584719258_4352073299233235754_n-350x250.jpg)






![Rodzice, dzieci i rodziny zastępcze mogą szukać tu wsparcia. Ruszyła nowa poradnia [ZDJĘCIA] 11 poradnia fundacja rozwoju regionow](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/poradnia_fundacja_rozwoju_regionow-120x86.jpg)



