Mają różne kolory i ogromne pokłady witaminy C. Papryka będzie bohaterką dzisiejszej (22.11) audycji ‘Cztery pory gotowania’.
Jak się okazuje, kolor tego warzywa wpływa nie tylko na walory smakowe, ale też na składniki odżywcze.
– Papryka żółta, pomarańczowa, witaminy z grupy B, luteina odpowiadająca za dobry wzrok, ale to nie tylko, bo w tej papryce czerwonej będziemy mieć beta karoten, w żółtej też i pomarańczowej. Każda papryka nam pozwoli troszeczkę zrzucić wagi, ale ta zielona może najbardziej. Zielona też dla tych, którzy mają troszeczkę lat, witamina E, witamina młodości, a dla kobiet, które oczekują dzieci, kwas foliowy
– mówi Elżbieta Teper, radiowy kulinarny ekspert.
Całej audycji ‘Cztery pory gotowania’ będzie można posłuchać dziś (22.11) o godz. 13.10.
Więcej audycji znajdziesz TUTAJ

![Integracja, tolerancja i uczenie wrażliwości. Europejski Tydzień Autyzmu w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 2 MOK 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/MOK-1-350x250.jpg)

![W Grybowie jest już nowa karetka. W nowym roku ruszy budowa nowej podstacji pogotowia [ZDJĘCIA] 4 gfdf31](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/gfdf31-350x250.jpg)





![Integracja, tolerancja i uczenie wrażliwości. Europejski Tydzień Autyzmu w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 10 MOK 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/MOK-1-120x86.jpg)




