Jesienią w naszych kuchniach króluje dynia. Warzywo jest źródłem wielu witamin, w tym C, B, zawiera także magnez, fosfor, potas, jest źródłem błonnika i węglowodanów.
Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper przekonuje, że na uwagę zasługuje nie tylko miąższ dyni.
– Dynia to nie tylko miąższ, to również pestki i dla wielu osób mających problemy z układem moczowym, wyciąg z pestek dyni, dla osób, które mają problemy z jelitami, jedzenie pestek suszonych, wspomagają pracę jelit, a nawet, jeżeli ktoś ma owsiki, to jedzenie tych pestek pozwoli na pozbycie się tego towarzysza, który nie powinien być w naszym organizmie.
Dynia to nie tylko zupa krem, ale lista jej wykorzystania jest bardzo długa. Idealnie nadaje się też do pierogów, w połączeniu z ciasteczkami, na słodko.
Więcej o tym usłyszycie w piątkowej (26.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’. Start o 13.10.
Powiemy też, dlaczego nie warto jeść dyni ozdobnych.






![Żywe szopki na Sądecczyźnie. Można je odwiedzać również po świętach [ZDJĘCIA] 7 fot. Parafia Biegonice](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/zywa_szopka_biegonice_2025-350x250.jpg)


![Zakończenie Roku Jubileuszowego w Tarnowie [28.12.2025] 10 IMG 1261](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/IMG_1261-120x86.jpg)




