Pokochały pieczenie i dekorowanie ciast, teraz chcą swój fach przekuć w sukces.
Dwie uczennice Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie jadą do Poznania na ogólnopolskie zmagania. W szranki staną uczniowie szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski.
Wśród 12 osób, znalazły się także Weronika Miłek i Julia Michałek z Tarnowa. Dziewczyny zdały test wiedzy online, teraz w Poznaniu będą chwalić się praktycznymi umiejętnościami.
– Mamy wyznaczone do wykonania dwa moduły, pierwszy moduł jest narzucony przez organizatora, a drugi moduł składa się z deseru talerzowego, który musimy wymyślić sami, też na obydwa desery dostałyśmy wyznaczone gramatury. Z pierwszego modelu deser musi się mieścić w granicach 50-60 gram, a z drugiego od 150-180 g, nie może być go ani za mało, ani za dużo. – Przychodzimy po szkole, ćwiczymy, żeby gramatura tych deserów się zgadzała, trzeba ćwiczyć, żeby dojść do idealnej wielkości gramatury. Warto spróbować, można też podnieść swoje doświadczenie w tej dziedzinie.
Na razie nie mogą zdradzić, jaki wybrały deser do rywalizacji konkursowej.
Drugi etapu konkursu WorldSkills Poland 2024 odbędzie się 26 i 27 września w Poznaniu.
W latach 20202 – 2021 w krajowym finale znaleźli się odpowiednio Dawid Lisak (carving) oraz Wiktoria Radwańska (obsługa gości hotelowych).
Dwa lata temu ogromny sukces odniosła natomiast Adrianna Kuta, która w cukiernictwie zdobyła srebrny medal.