Przed nami tłusty czwartek, a my kosztowaliśmy pyszne pączki już w środę (7.02). Do siedziby radia RDN Nowy Sącz przyniosła ja pani Anna z Kamionki Wielkiej.
Jak podkreśliła nasza wierna słuchaczka, przepis jest dość prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
– Przepis jest taki – dwie szklanki wody, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju. Ponadto 10 dag, kilogram mąki i 4 żółtka oraz łyżka octu i łyżeczka soli. Wodę zagotowuję z olejem i cukrem. Po ostudzeniu robię mały rozczyn. Gdy trochę podrośnie, dodaję resztę mąki, wody oraz żółtka. Wyrabiam to i po wyrośnięciu ciasta formuję pączki, które piekę na tłuszczu.
Jak dodaje pani Ania, pączki z tego przepisu nie wchłaniają tłuszczu. Bardzo dziękujemy za smaczny poczęstunek!
Posłuchaj pani Anny:







![Co dalej z tzw. sądeczanką? Kolejne decyzje mogą zapaść 8 grudnia [WIDEO] 8 Adam Wolak](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Adam_Wolak-350x250.jpg)






