Przed nami tłusty czwartek, a my kosztowaliśmy pyszne pączki już w środę (7.02). Do siedziby radia RDN Nowy Sącz przyniosła ja pani Anna z Kamionki Wielkiej.
Jak podkreśliła nasza wierna słuchaczka, przepis jest dość prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
– Przepis jest taki – dwie szklanki wody, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju. Ponadto 10 dag, kilogram mąki i 4 żółtka oraz łyżka octu i łyżeczka soli. Wodę zagotowuję z olejem i cukrem. Po ostudzeniu robię mały rozczyn. Gdy trochę podrośnie, dodaję resztę mąki, wody oraz żółtka. Wyrabiam to i po wyrośnięciu ciasta formuję pączki, które piekę na tłuszczu.
Jak dodaje pani Ania, pączki z tego przepisu nie wchłaniają tłuszczu. Bardzo dziękujemy za smaczny poczęstunek!
Posłuchaj pani Anny:

![W Adwencie na nowo poznaj historię Świętej Rodziny i Ziemi Świętej. Wykład w UNSJPII przygotowaniem do Bożego Narodzenia [ZDJĘCIA] 2 uniwersytet grudzien](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/uniwersytet_grudzien-350x250.jpg)







![W Adwencie na nowo poznaj historię Świętej Rodziny i Ziemi Świętej. Wykład w UNSJPII przygotowaniem do Bożego Narodzenia [ZDJĘCIA] 10 uniwersytet grudzien](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/uniwersytet_grudzien-120x86.jpg)




