niedziela, 27 lipca 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

Musztarda z cukinii idealna do marynowania mięs – słuchaczka RDN radzi, jak ją przyrządzić

Jolanta Moździerzautor / źródło: Jolanta Moździerz
2022/08/16 - 12:12
- AKTUALNOŚCI
A A
298649258 759603982027768 1426856852995842974 n
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Choć głównie jest kojarzona z leczo, to w kuchni ma dużo więcej zastosowań.

O tej porze roku chyba na każdym polskim stole króluje cukinia.

Warzywo można przyrządzić na wiele sposobów – faszerowaną, gotowaną, smażoną czy duszoną.

Jednak, jak przekonuje nasza słuchaczka, pani Maria Wiśniowska z Karwodrzy, idealnie sprawdzi się jako dodatek do innych dań.

W gronie zimowych przetworów może być zamknięta w słoiku w formie musztardy.

– Cukinię ścieramy na tarle, posolimy, żeby się odsączyło, później dusimy, dokładamy sos sojowy, przyprawy, soli już nie dajemy, bo była solona wcześniej, albo tylko delikatnie, dodajmy pieprzu, octu winnego, trochę cukru, zioła, jak ktoś lubi, później trzeba to zagotować. Jeżeli jeszcze to nie nabierze odpowiedniego smaku, coś nam jeszcze brakuje, zawsze możemy dodać kurkumy czy curry, na koniec trzeba zblendować.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/08/16musztarda.mp3

Żeby zaostrzyć smak, można dodać łyżeczkę lub dwie oryginalnej musztardy ze słoika.

Pani Maria, która w sobotnim programie Radio od Kuchni podawała przepis na musztardę z cukinii radzi, żeby podczas doprawiania próbować przestudzoną porcję.

– Nigdy nie próbujemy gorącego, bo to zawsze ma inny smak, musimy troszkę sobie odłożyć na talerzyk, wystygnie i jeśli wtedy ocenimy, że smak jest odpowiedni, to już zostawiamy. Lepiej nie przesadzić z przyprawianiem, zimna musztarda troszeczkę inaczej smakuje.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/08/16cukinia2.mp3

Gotową, gorącą musztardę z cukinii wlewamy do słoików, nie trzeba pasteryzować.

Tak przyrządzona cukinia idealnie sprawdzi się jako dodatek do wędliny, ale też do marynowania mięs – sprawi, że pieczeń czy roladki nie będą robić się suche.

Tagi: słuchacze Radia RDNwarzywapotrawyprzetwory
Poprzedni

W środę pielgrzymi wyruszą na Jasną Górę

Następny

Podział punktów w Niepołomicach. Bruk-Bet Termalica Nieciecza remisuje z Puszczą

ZOBACZ RÓWNIEŻ

WhatsApp Image 2025 07 26 at 21.03.56 1
AKTUALNOŚCI

Kino plenerowe radia RDN gościło w gminie Bochnia

26 lipca 2025
IMG 1317
AKTUALNOŚCI

Deszcz nie odstraszył amatorów wikliny – w Ispie odbyły się warsztaty

26 lipca 2025
fot. UM Tarnów
AKTUALNOŚCI

Przepełniony śmietnik w Tarnowie? Mieszkańcu, wyślij SMS!

26 lipca 2025
IQgSBgAC
AKTUALNOŚCI

Paszport Pielgrzyma pamiątką Roku Jubileuszowego

26 lipca 2025
fot. UM Tarnów
AKTUALNOŚCI

Nowy maszkaron na starówce. Czy spodoba się mieszkańcom?

26 lipca 2025
20250724 141529
AKTUALNOŚCI

Strażacy z Tarnowa idą na Mont Blanc. Wyprawa wspiera akcje charytatywną

26 lipca 2025
policja 1
AKTUALNOŚCI

Policyjny dron pomógł złapać 9 kierowców

26 lipca 2025
fot. zdjęcie ilustracyjne, archiwum
AKTUALNOŚCI

Dwa nocne pożary na Sądecczyźnie. Budynek usługowy i hotel w ewakuacji

26 lipca 2025

NAJNOWSZE

sdg final139

32. Święto Dzieci Gór – Koncert Finałowy [26.07.2025]

22:10

Kino plenerowe radia RDN gościło w gminie Bochnia

21:09

Deszcz nie odstraszył amatorów wikliny – w Ispie odbyły się warsztaty

18:06

Przepełniony śmietnik w Tarnowie? Mieszkańcu, wyślij SMS!

10:10

Paszport Pielgrzyma pamiątką Roku Jubileuszowego

10:10

Nowy maszkaron na starówce. Czy spodoba się mieszkańcom?

09:09

Strażacy z Tarnowa idą na Mont Blanc. Wyprawa wspiera akcje charytatywną

09:09

Policyjny dron pomógł złapać 9 kierowców

09:09

Dwa nocne pożary na Sądecczyźnie. Budynek usługowy i hotel w ewakuacji

07:07

Pościg policyjny i dwóch nietrzeźwych kierowców

06:06

NIE PRZEGAP

ppt wejscie5137

43. Piesza Pielgrzymka Tarnowska na Jasną Górę już niebawem. Trwają przygotowania i zapisy

8 lipca 2025
Bazylika św. Pawła za Murami i figura Apostoła Narodów (fot. VaticanNews)

„Quo Vadis” – śladami świętych Piotra i Pawła w Rzymie

29 czerwca 2025
fot. sandecja.pl

Od juniora do piłkarza pierwszego zespołu. Bartosz Gurba w kadrze Sandecji Nowy Sącz

25 lipca 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj