Jak zadbać o odporność, kiedy za oknem mróz? Dobrym sposobem są kiszonki – przekonuje dietetyk Katarzyna Wójs.
Możemy jeść je w każdej ilości, choć z pewnymi wyjątkami.
– Kiszonek nie powinniśmy jeść jedynie jeśli chorujemy na SIBO, czyli przerost flory bakteryjnej. Możemy wzmocnić swój organizm także witaminą D3, warzywami i owocami – szczególnie tymi bogatymi w witaminę C – dodaje.
Katarzyna Wójs uważa, że według najnowszych trendów, można zjeść nawet do kilograma warzyw dziennie – pod różną postacią. Poleca się surówki, smoothie czy warzywa gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Więcej porad od sądeckiej dietetyk w rozmowie dostępnej poniżej.
![Dietetyk radzi - kiszonki sposobem na odporność [ROZMOWA] 1 katarzyna wojs 12 2021](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/06/katarzyna_wojs_12_2021-750x536.jpg)

![Już prawie milion złotych wydano na zimowe utrzymanie dróg w powiecie nowosądeckim [WIDEO] 3 Blazusiak](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Blazusiak-350x250.jpg)





![Polka wygrała XII Międzynarodowy Konkurs Wokalny im. Jana Kiepury w Krynicy-Zdroju [ZDJĘCIA] 9 kiepura konkurs](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kiepura_konkurs-350x250.jpg)





