Jak zadbać o odporność, kiedy za oknem mróz? Dobrym sposobem są kiszonki – przekonuje dietetyk Katarzyna Wójs.
Możemy jeść je w każdej ilości, choć z pewnymi wyjątkami.
– Kiszonek nie powinniśmy jeść jedynie jeśli chorujemy na SIBO, czyli przerost flory bakteryjnej. Możemy wzmocnić swój organizm także witaminą D3, warzywami i owocami – szczególnie tymi bogatymi w witaminę C – dodaje.
Katarzyna Wójs uważa, że według najnowszych trendów, można zjeść nawet do kilograma warzyw dziennie – pod różną postacią. Poleca się surówki, smoothie czy warzywa gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Więcej porad od sądeckiej dietetyk w rozmowie dostępnej poniżej.
![Dietetyk radzi - kiszonki sposobem na odporność [ROZMOWA] 1 katarzyna wojs 12 2021](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/06/katarzyna_wojs_12_2021-750x536.jpg)

![ZSP nr 7 stawia na widoczność i bezpieczeństwo – kreatywna edukacja w praktyce [ZDJĘCIA] 3 odblaski](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/odblaski-350x250.jpg)








!["To punkt wskazujący właściwą drogę i relację do Chrystusa". Konsekracja nowego ołtarza w kościele św. Andrzeja Apostoła w Polnej [ZDJĘCIA] 12 konsekracja 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/konsekracja-1-120x86.jpg)


