Jak zadbać o odporność, kiedy za oknem mróz? Dobrym sposobem są kiszonki – przekonuje dietetyk Katarzyna Wójs.
Możemy jeść je w każdej ilości, choć z pewnymi wyjątkami.
– Kiszonek nie powinniśmy jeść jedynie jeśli chorujemy na SIBO, czyli przerost flory bakteryjnej. Możemy wzmocnić swój organizm także witaminą D3, warzywami i owocami – szczególnie tymi bogatymi w witaminę C – dodaje.
Katarzyna Wójs uważa, że według najnowszych trendów, można zjeść nawet do kilograma warzyw dziennie – pod różną postacią. Poleca się surówki, smoothie czy warzywa gotowane na parze lub pieczone w piekarniku.
Więcej porad od sądeckiej dietetyk w rozmowie dostępnej poniżej.
![Dietetyk radzi - kiszonki sposobem na odporność [ROZMOWA] 1 katarzyna wojs 12 2021](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2022/06/katarzyna_wojs_12_2021-750x536.jpg)
![W Adwencie na nowo poznaj historię Świętej Rodziny i Ziemi Świętej. Wykład w UNSJPII przygotowaniem do Bożego Narodzenia [ZDJĘCIA] 2 uniwersytet grudzien](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/uniwersytet_grudzien-350x250.jpg)







![W Adwencie na nowo poznaj historię Świętej Rodziny i Ziemi Świętej. Wykład w UNSJPII przygotowaniem do Bożego Narodzenia [ZDJĘCIA] 10 uniwersytet grudzien](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/uniwersytet_grudzien-120x86.jpg)


![Przed zimą stracili dach nad głową. Pomoc dla pogorzelców z Krosnej jest przygotowywana [WIDEO] 13 pogorzelcy krosna gmina](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/pogorzelcy_krosna_gmina-120x86.jpg)

