W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazła się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska KOŁO.
Redaktor: Jakie produkty powstają w OSM?
Katarzyna Płusa – p.o. kierownika działu marketingu: Jesteśmy jednym z największych zakładów w Polsce. Jeżeli mówimy o rynku krajowym, to jesteśmy dużym producentem masła, serka wiejskiego, ale mamy dużo szerszą gamę produktów. Mamy świetne maślanki, twarogi, śmietany i serki homogenizowane. Obecnie wprowadzamy na rynek nowe produkty. Wśród nich jest twaróg wędzony. Właśnie dla tego produktu rozpoczniemy wkrótce ubieganie się o znak PDŻ.
R: Co dla firmy i konsumentów oznacza PDŻ?
KP: Mamy przekonanie, że znak PDŻ jest ważny, dlatego ubiegamy się o niego dla nowych produktów, odnawiamy go i chwalimy się nim na naszych opakowaniach. Konsument, który sięga po produkt z oznaczeniem PDŻ może być pewien, że sięga po produkt o stabilnej, przebadanej i niepowtarzalnej jakości. Znak ten nie jest przyznany raz na zawsze, tylko na trzy lata. Chcąc przedłużyć jego ważność trzeba poddać produkty ponownej kontroli, weryfikacji. To potwierdza stabilność i jakość wyrobu.
R: Na jakich produktach OSM można znaleźć znak PDŻ?
– Masło ekstra, serek wiejski, śmietany 12 i 18 %, maślanka naturalna, owocowa, więc prawie na całej gamie produktów. Stawiamy na to, aby nasze produkty były dobrej i stabilnej jakości, ale w przystępnej dla konsumenta cenie. Jako firma ciągle się rozwijamy, mamy w perspektywie powiększenie zakładu. Rozwijamy się również w sprzedaży krajowej i eksportowej.
Dorsz na warzywach duszonych w mleku i maślanym sosem poleca
SM MLEKOVITA
Składniki:
600 g filetu z dorsza
100 g masła klarowanego MLEKOVITA
1 cukinia
2 duże pory
500 ml mleka Wypasionego 3,2% MLEKOVITA
3 pieczarki
1 pęczek tymianku
3 szalotki
300 ml octu winnego
200 g masła Polskiego MLEKOVITA
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filety z dorsza myjemy, oczyszczamy i porcjujemy na kawałki o masie ok. 120g każdy. Następnie dokładnie osuszamy skórę. Cukinie kroimy na kawałki wielkości 1-2 cm. Pory myjemy, oczyszczamy oraz odcinamy zielone części, następnie przekrajamy wzdłuż na kawałki o długości około 7 cm. W garnku zagotowujemy mleko Wypasione ze szczyptą soli, dodajemy pory oraz cukinię i całość gotujemy około 5 minut. Odlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na możliwie cienkie plasterki i pozostawiamy surowe. Na małej łyżeczce masła Polskiego przesmażamy posiekaną drobno szalotkę, następnie dolewamy ocet, wrzucamy dwie gałązki tymianku i całość gotujemy na silnym ogniu, aby zredukować płyn o minimum połowę.
Następnie masło Polskie dodajemy do gorącego sosu. Całość mieszamy trzepaczką tak, aby sos był napowietrzony, pilnując przy tym, aby sos się nie gotował. Na grubej patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy rybę zaczynając od strony skóry. Gdy skórka się zarumieni, przewracamy rybę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażone kawałki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dorsza podajemy ułożonego na warzywach duszonych w mleku i polewamy maślanym sosem. Całość ozdabiamy plastrami surowych pieczarek oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl