wtorek, 7 października 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

„Poznaj Dobrą Żywność” – Spółdzielnia Mleczarska „KaMos” w Kamiennej Górze

Wydawcaautor / źródło: Wydawca
2018/11/29 - 08:08
- Poznaj dobrą żywność- radiowy poradnik kulinarny, AUDYCJE ARCHIWUM
A A
Buleczki
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” może się poszczycić Spółdzielnia Mleczarska „KaMos” w Kamiennej Górze.

Ze specjalistą do spraw sprzedaży i marketingu Ireneuszem Żmijanem rozmawiał Marcin Jabłkowski.

Ireneusz Żmijan: Nasza lokalizacja to Dolny Śląsk. Firma istnieje w Sudetach od 1954 r. i od początku produkuje nabiał.

Marcin Jabłkowski: Co konkretnie Państwo produkują?

IŻ: Produkujemy taki podstawowy nabiał, który sprzedajemy w najbliższej okolicy. Jest to świeże mleko, śmietanki, twarogi, maślanki, kefiry. Wyróżnia nas to, że jesteśmy jedynym z nielicznych w Polsce producentów sera z przerostem niebieskiej pleśni. Produkujemy go od 1956 r.

MJ: Czyli zanim jeszcze stał się modny?

IŻ: Tak. Pierwsze próby sprzedaży sera są bardzo ciekawe. W zapisach firmy czytamy, że wyprodukowana część tego produktu, ok. 300 kg. sera została rozdana pracownikom, bo nie było zainteresowania klientów zakupem tego sera.

MJ: Później czasy się zmieniły…

IŻ: Tak. Teraz można powiedzieć, że ser sprzedaje się sam.

MJ: Skąd biorą Państwo mleko?

IŻ: Mleko tylko i wyłącznie pochodzi z gospodarstw, z którymi mamy podpisane umowy. Nasz zakład nie kupuje mleka z hurtu. Produkt – mleko surowiec jest z terenu Sudetów.

MJ: Można powiedzieć, że jest ekologicznie czysty?

IŻ: Tak. Jest to teren prawie wolny od przemysłu. Mamy nieco mocniejszy klimat. Jest to także teren górzysty, więc tego mleka na pewno nie ma zbyt wiele, ale jest na pewno dużo bardziej wartościowe. Zaobserwowaliśmy, że znak PDŻ znajduje się na coraz większej gamie produktów spożywczych. Zainteresowaliśmy się tym programem na początku 2010 r. W roku 2011 aplikowaliśmy do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a w trzecim kwartale 2012 r., otrzymaliśmy ten znak i posługujemy się nim do dziś.

MJ: Czy było trudno uzyskać znak PDŻ?

IŻ: Wydaje mi się, że nie. Mając produkt tradycyjny, wytwarzany w jednej lokalizacji z surowca, który też pochodzi z jednej lokalizacji, to uważam, że nie było to bardzo trudne.

MJ: A utrzymać go?

IŻ: Skoro utrzymujemy cały czas znak Jakość, Tradycja i też poddajemy się w tym celu certyfikacji corocznej, to nie jest trudno ten znak utrzymać.

MJ: Czy ten znak pomaga i czy Państwa marka jest dzięki niemu bardziej rozpoznawalna na rynku i co za tym idzie, jest więcej chętnych na zakup Państwa produktów?

IŻ: Tak, wydaje mi się, że klienci bardziej zwracają uwagę na produkty spożywcze właśnie z tym znakiem jakościowym.

MJ: A jak wygląda sprzedaż pozostałych produktów. Dużo jest odbiorców?

IŻ: Póki co jeden nasz produkt jest takim produktem ogólnokrajowym. Pozostałe: śmietanki, kremówki może aplikują do ogólnopolskich produktów, ale są raczej regionalne i sprzedają się w obrębie województwa dolnośląskiego. Natomiast z serem pleśniowym staramy się być w całej Polsce, zarówno w sieciach handlowych jak i u klientów z rynku tradycyjnego i gastronomii.

MJ: Życzę zatem żeby ta sprzedaż nadal się udawała!

IŻ: Dziękuje serdecznie!

BUŁECZKI JACZKOWICKIE

Przepis poleca firma WOSEBA

SKŁADNIKI:

– 500 g Dolnośląskiej

– Mąki Luksusowej typ 550 Woseba

– 300 ml cieplej wody

– 20 g świeżych drożdży

– 1 czubata łyżeczka soli

SPOSÓN PRZYGOTOWANIA:

 

Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać sól, drożdże, wodę. Wszystkie składniki

wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać ciasto energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia

gładkiej i elastycznej konsystencji. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 8 jednakowych kawałków. Z każdego uformować bułeczkę. Ułożyć je na blachę posypaną mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem bułeczek do pieca zalecamy delikatnie posmarować je wodą. Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC. Po upieczeniu przełożyć z blachy na kratkę.

 

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

https://www.rdn.pl/wp-content/uploads/2018/11/KAAMAS.mp3

 

Poprzedni

„Poznaj Dobra Żywność” – Zakład Mięsny JASIOŁKA

Następny

„Poznaj dobrą żywność” – Wiatrowy Sad .Tłocznia soków z owoców i warzyw z Kałęczewa

ZOBACZ RÓWNIEŻ

kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Szacunek do siebie i innych a młodzieńczy bunt (muzyka, sztuka, wolność)

19 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Pokolenie „Z” – więcej możliwości czy więcej zagrożeń?

10 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Dostaję wszystko, mam wszystko – mogę wszystko? Obowiązki nastolatka

3 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Influencerzy i patostreming w świecie braku autorytetów

26 września 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Świat instant – klucz na szyi, fast foody zamiast posiłków a relacje rodzinne

16 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Nie chce mi się z tobą gadać – jak/czy wchodzić do świata młodego człowieka

8 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Młodzieńcze znajomości – granice ingerencji rodziców

1 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Z dzieciństwa w dojrzewanie: potrzeba bezpieczeństwa, budowanie tożsamości płciowej

26 maja 2023

NAJNOWSZE

fot. Ochotnicza Straż Pożarna w Rytrze

W Beskidzie Sądeckim będą polsko-słowackie ćwiczenia strażaków

18:06

Nowy Sącz: Ul. Kilińskiego będzie jednokierunkowa. Kolejny etap remontu

16:04

Zbliża się termin wydania decyzji środowiskowej dla obwodnicy Limanowej [WIDEO]

15:03

Auta odbierane pijanym kierowcom problemem dla policji, sądów i skarbówki

14:02

Kolejne osoby podzieliły się cząstką siebie – akcja krwiodawstwa w Sali Lustrzanej

14:02

Nowy Sącz: Duże zmiany w Zakładzie Linii Kolejowych PKP. Pracownicy boją się o swoją przyszłość [ZDJĘCIA]

14:02

Sezon grzewczy trwa. To najwyższy czas, żeby zaprosić kominiarza do domu

14:02

Dziki coraz bliżej domów. Tarnowianie skarżą się na ich obecność na osiedlach

14:02

Madonna z Pompejów u księży misjonarzy

13:01

Sprawdź gdzie będzie rodzić się twoje dziecko. Szpital w Limanowej zaprasza na porodówkę

13:01

NIE PRZEGAP

D5kpVtTT

’To była tragedia matki, która nie miała co dać jeść swojemu dziecku” – wspomnienia Sybiraków w rocznicę ataku Armii Czerwonej

18 września 2025
fot. Sądeckie Wodociągi

Odprowadzasz deszczówkę do kanalizacji. To ostatnia szansa, żeby uniknąć kary

26 września 2025
WhatsApp Image 2025 10 07 at 12.15.14

’Gdy się wyląduje tam na lotnisku, pierwsza w oczy rzuca się bieda’. Misjonarz o swojej pracy podczas spotkania z sympatykami RDN

7 października 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj