sobota, 12 lipca 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

„Poznaj Dobrą Żywność” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin

Wydawcaautor / źródło: Wydawca
2018/11/06 - 09:09
- Poznaj dobrą żywność- radiowy poradnik kulinarny, AUDYCJE ARCHIWUM
A A
ddd 1
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Wiceprezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin – Hanna Dębowska, wymienia 6 produktów Spółdzielni, które uzyskały prestiżowy znak „Poznaj Dobrą Żywność”. Należą do nich: Twaróg tłusty pergamin, Twaróg półtłusty folia, Maślanka w kartonie (produkty wyróżnione w 2013r.) oraz:  Kefir 1 litr karton, Kefir 400 – gramowy i Masło extra 200 gramm (wyróżnione w 2016r). Jak mówi Hanna Dębowska, aby produkt uzyskał znak PDŻ, musi wyróżniać się cechami jakościowymi, składem surowcowym, posiadać określone cechy mikrobiologiczne, cechy sensoryczne, wyróżniać się zawartością składników odżywczych oraz metodą wytwarzania i utrwalania. PDŻ to znak przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po złożeniu wniosku, przechodzi on ocenę formalną.  Musi otrzymać m.in. pozytywną ocenę, wystawioną przez  głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych. Wniosek i próbki produktów opiniuje następnie kolegium naukowe  do spraw jakości produktów żywieniowych do programu Poznaj Dobrą Żywność. Na koniec,  Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi decyduje o przyznaniu lub nie, znaku PDŻ. Wiceprezes Hanna Dębowska powiedziała także, że o zgłoszeniu powyższych produktów do Znaku Poznaj Dobrą Żywność zdecydowała przede wszystkim ich naturalność oraz metoda wytworzenia. W przypadku twarogu, jest to metoda ręczna, co powoduje że produkt ma specyficzny smak. Masło natomiast, od 60 lat jest wytwarzane tą samą, niezmienną metodą. Zdaniem Hanny Dębowskiej, przyznanie znaku wpływa na to, że konsument jest coraz bardziej świadomy. Wybierając określone produkty coraz częściej kieruje się znakiem jakości, umieszczonym na etykietach.

Przepis na SERNIK

Poleca OSM Siedlce

Składniki:

Ciasto:

– 1,5 szklanki mąki

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ kostki margaryny

– 1 cukier waniliowy

– 2 żółtka

– 2 łyżki cukru

Masa serowa:

– 1kg twarogu sernikowego

(wiaderko) OSM Siedlce

– 1 ½ szklanka cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 budynie śmietankowe

– 8 jaj

– 1/2 litra śmietany kremowej

30% OSM Siedlce

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z margaryną oraz żółtkami wymieszanymi z cukrem na gładką masę. Włożyć do

lodówki na 2 godziny.

Masa serowa:

Zmiksować cukier puder i żółtka, dodać ser oraz budynie, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Śmietanę kremową ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Na koniec białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej (dodając śmietanę i białka mieszać łyżką).

Wykonanie końcowe:

Ciasto wyłożyć na blaszkę. Zapiec około 10 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180°C. Następnie wyłożyć na ciasto masę serową. Piec około 50 minut w temp. 180°C. Gotowe można posypać cukrem pudrem.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

https://www.rdn.pl/wp-content/uploads/2018/11/GARWOLIN.mp3
Poprzedni

„Poznaj Dobrą Żywność” – Firma EURO-TRADE Dominik Majchrzak

Następny

Poznaj Dobrą Żywność – Firma Amkez Food Sp. z o.o

ZOBACZ RÓWNIEŻ

kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Szacunek do siebie i innych a młodzieńczy bunt (muzyka, sztuka, wolność)

19 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Pokolenie „Z” – więcej możliwości czy więcej zagrożeń?

10 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Dostaję wszystko, mam wszystko – mogę wszystko? Obowiązki nastolatka

3 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Influencerzy i patostreming w świecie braku autorytetów

26 września 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Świat instant – klucz na szyi, fast foody zamiast posiłków a relacje rodzinne

16 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Nie chce mi się z tobą gadać – jak/czy wchodzić do świata młodego człowieka

8 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Młodzieńcze znajomości – granice ingerencji rodziców

1 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Z dzieciństwa w dojrzewanie: potrzeba bezpieczeństwa, budowanie tożsamości płciowej

26 maja 2023

NAJNOWSZE

fot. freepik.com/zdjęcie ilustracyjne

Straż pożarna apeluje: zrezygnujmy z wycieczek, jeśli prognozowane są burze

07:07

Tarnów. Sprzeczka w centrum miasta, nastolatek ugodzony ostrym narzędziem

00:12

Koncert uwielbieniowy w Zbyszycach. Parafia zaprasza

16:04

Uroczystości pogrzebowe śp. biskupa Władysława Bobowskiego (11.07.2025)

16:04

Rodzinne Tropie pożegnało biskupa Władysława Bobowskiego [ZDJĘCIA] [WIDEO]

15:03

W 2028 roku mamy przejechać nowym mostem na Dunajcu. Przyznano ogromne dofinansowanie

15:03

Sterty rozrzuconych obok cmentarza ubrań na dobre znikną z Mościc? Straż Gminna reaguje na interwencję radia RDN

15:03

Mozart, Verdi i Moniuszko w Krynicy-Zdroju. XXII Letni Festiwal Muzyczny

14:02

Tarnowscy szczypiorniści zagrają w pierwszej lidze. Handball Pałac Tarnów włączony do rozgrywek

14:02

Kolejny transfer Termaliki. Klub wzmocnił atak

14:02

NIE PRZEGAP

rodziny stary sacz061 1

Bp Andrzej Jeż do rodziców: nie wolno wam zgodzić się na systemową deprawację waszych dzieci

16 czerwca 2025
fot. archiwum RDN

Zmarł biskup senior diecezji tarnowskiej Władysław Bobowski. Miał 93 lata

8 lipca 2025
bf IMG 1006

Odkrywanie dawnych smaków lub 'węgierska biesiada’ – Koła Gospodyń Wiejskich z grantami na inicjatywy

10 lipca 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj