Polska jest właściwie ewenementem w skali Europy, jeśli chodzi o zwyczaj święcenia pokarmów. Jedzenie przynosiło się do kościołów już w Średniowieczu, ale współcześnie powszechnie robi się to już jedynie w naszym kraju.
– Poza Polską pokarmy święci się w niektórych regionach południowej Austrii, w części regionów Słowenii i w południowych Niemczech – głównie w Bawarii, gdzie mieszkają jeszcze katolicy – wyjaśnia Bogusława Błażewicz, etnolog z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu.
W dawnych czasach śniadanie wielkanocne z potrawami poświęconymi w Wielką Sobotę, było bardzo ważnym posiłkiem, którym czciło się Zmartwychwstanie Chrystusa. Miało to też bardziej przyziemne znaczenie, bo czas Wielkiego Postu był kiedyś przestrzegany bardzo rygorystycznie.


![Zubrzyk: Zablokowana droga, wstrzymany ruch pociągów [AKTUALIZACJA] 3 droga 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/droga-1-350x250.jpeg)





![Tarnowianie przygarnęli choinki z Pustyni Błędowskiej [20.12.2025] 10 aa IMG 5763 bb](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/aa_IMG_5763_bb-120x86.jpg)




