Polska jest właściwie ewenementem w skali Europy, jeśli chodzi o zwyczaj święcenia pokarmów. Jedzenie przynosiło się do kościołów już w Średniowieczu, ale współcześnie powszechnie robi się to już jedynie w naszym kraju.
– Poza Polską pokarmy święci się w niektórych regionach południowej Austrii, w części regionów Słowenii i w południowych Niemczech – głównie w Bawarii, gdzie mieszkają jeszcze katolicy – wyjaśnia Bogusława Błażewicz, etnolog z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu.
W dawnych czasach śniadanie wielkanocne z potrawami poświęconymi w Wielką Sobotę, było bardzo ważnym posiłkiem, którym czciło się Zmartwychwstanie Chrystusa. Miało to też bardziej przyziemne znaczenie, bo czas Wielkiego Postu był kiedyś przestrzegany bardzo rygorystycznie.



![Nowy Sącz: Po ataku zimy 100 interwencji strażników miejskich w ciągu tygodnia [WIDEO] 4 Tyrkiel](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Tyrkiel-350x250.jpg)


![W Adwencie na nowo poznaj historię Świętej Rodziny i Ziemi Świętej. Wykład w UNSJPII przygotowaniem do Bożego Narodzenia [ZDJĘCIA] 7 uniwersytet grudzien](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/uniwersytet_grudzien-350x250.jpg)



![Będzie rekrutacja do żłobka. Teraz gmina szykuje się do odbioru budynku [WIDEO] 11 IMG 1869 scaled e1763549370466](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1869-scaled-e1763549370466-120x86.jpg)



