Polska jest właściwie ewenementem w skali Europy, jeśli chodzi o zwyczaj święcenia pokarmów. Jedzenie przynosiło się do kościołów już w Średniowieczu, ale współcześnie powszechnie robi się to już jedynie w naszym kraju.
– Poza Polską pokarmy święci się w niektórych regionach południowej Austrii, w części regionów Słowenii i w południowych Niemczech – głównie w Bawarii, gdzie mieszkają jeszcze katolicy – wyjaśnia Bogusława Błażewicz, etnolog z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu.
W dawnych czasach śniadanie wielkanocne z potrawami poświęconymi w Wielką Sobotę, było bardzo ważnym posiłkiem, którym czciło się Zmartwychwstanie Chrystusa. Miało to też bardziej przyziemne znaczenie, bo czas Wielkiego Postu był kiedyś przestrzegany bardzo rygorystycznie.








![Radni będą głosować na nowym budżetem powiatu limanowskiego. Jakie inwestycje są zaplanowane na 2026 rok? [WIDEO] 9 mieczyslaw uryga001](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mieczyslaw_uryga001-350x250.jpg)

![ZSP nr 7 stawia na widoczność i bezpieczeństwo – kreatywna edukacja w praktyce [ZDJĘCIA] 11 odblaski](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/odblaski-120x86.jpg)

![Niebezpieczne zdarzenie na drodze w Orłowie. Samochód zahaczył o dwoje dzieci [AKTUALIZACJA] 13 fot. freepik](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/mezczyzna-jedzie-na-rowerze-przez-park-na-sciezce-obok-kolorowej-szyny-widok-z-tylu-dloni-na-kierownicy-z-bliska-120x86.jpg)

