Polska jest właściwie ewenementem w skali Europy, jeśli chodzi o zwyczaj święcenia pokarmów. Jedzenie przynosiło się do kościołów już w Średniowieczu, ale współcześnie powszechnie robi się to już jedynie w naszym kraju.
– Poza Polską pokarmy święci się w niektórych regionach południowej Austrii, w części regionów Słowenii i w południowych Niemczech – głównie w Bawarii, gdzie mieszkają jeszcze katolicy – wyjaśnia Bogusława Błażewicz, etnolog z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu.
W dawnych czasach śniadanie wielkanocne z potrawami poświęconymi w Wielką Sobotę, było bardzo ważnym posiłkiem, którym czciło się Zmartwychwstanie Chrystusa. Miało to też bardziej przyziemne znaczenie, bo czas Wielkiego Postu był kiedyś przestrzegany bardzo rygorystycznie.





![Mieszkańcy gminy Łukowica zapłacą więcej za wywóz śmieci [WIDEO] 6 bogdan luczkowski14 11 2025 scaled e1763114199172](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/bogdan_luczkowski14_11_2025-scaled-e1763114199172-350x250.jpg)




![Likwidacja szkoły może przyspieszyć budowę nowej siedziby? Szkoła w Stadłach znów na tapecie [WIDEO] 11 Gromala Malgorzata](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/Gromala-Malgorzata-120x86.jpg)



