Polska jest właściwie ewenementem w skali Europy, jeśli chodzi o zwyczaj święcenia pokarmów. Jedzenie przynosiło się do kościołów już w Średniowieczu, ale współcześnie powszechnie robi się to już jedynie w naszym kraju.
– Poza Polską pokarmy święci się w niektórych regionach południowej Austrii, w części regionów Słowenii i w południowych Niemczech – głównie w Bawarii, gdzie mieszkają jeszcze katolicy – wyjaśnia Bogusława Błażewicz, etnolog z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu.
W dawnych czasach śniadanie wielkanocne z potrawami poświęconymi w Wielką Sobotę, było bardzo ważnym posiłkiem, którym czciło się Zmartwychwstanie Chrystusa. Miało to też bardziej przyziemne znaczenie, bo czas Wielkiego Postu był kiedyś przestrzegany bardzo rygorystycznie.

![Zamiast siedzieć w domu, zrobili coś pożytecznego. Młodzież chętnie wzięła udział w Akcji Kilo [ZDJĘCIA] 2 akcja kilo](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/akcja_kilo-350x250.jpg)

![Zderzenie samochodów w Gromniku. Jedna osoba trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA] 4 fot. 112Tarnow.pl - Tarnowski Portal Ratowniczy](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/599129514_1401106584719258_4352073299233235754_n-350x250.jpg)





![Zamiast siedzieć w domu, zrobili coś pożytecznego. Młodzież chętnie wzięła udział w Akcji Kilo [ZDJĘCIA] 10 akcja kilo](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/akcja_kilo-120x86.jpg)




