Polska jest właściwie ewenementem w skali Europy, jeśli chodzi o zwyczaj święcenia pokarmów. Jedzenie przynosiło się do kościołów już w Średniowieczu, ale współcześnie powszechnie robi się to już jedynie w naszym kraju.
– Poza Polską pokarmy święci się w niektórych regionach południowej Austrii, w części regionów Słowenii i w południowych Niemczech – głównie w Bawarii, gdzie mieszkają jeszcze katolicy – wyjaśnia Bogusława Błażewicz, etnolog z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu.
W dawnych czasach śniadanie wielkanocne z potrawami poświęconymi w Wielką Sobotę, było bardzo ważnym posiłkiem, którym czciło się Zmartwychwstanie Chrystusa. Miało to też bardziej przyziemne znaczenie, bo czas Wielkiego Postu był kiedyś przestrzegany bardzo rygorystycznie.






![Były tańce, śpiew i pokaz mody - seniorzy z Wojnicza pokazują, jak się bawić [ZDJĘCIA] 7 IMG 1335](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1335-350x250.jpg)
![Czy młodzi czytają Pismo święte? ‘Rusz duszę ze Słowem’ [ZDJĘCIA] 8 IMG 1215](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1215-350x250.jpg)


![Opóźnia się oddanie nowej siedziby Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej nr 2 w Nowym Sączu [WIDEO] 11 slawomir wojta studio 05 2025](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/05/slawomir_wojta_studio_05_2025-120x86.jpg)



