Polska jest właściwie ewenementem w skali Europy, jeśli chodzi o zwyczaj święcenia pokarmów. Jedzenie przynosiło się do kościołów już w Średniowieczu, ale współcześnie powszechnie robi się to już jedynie w naszym kraju.
– Poza Polską pokarmy święci się w niektórych regionach południowej Austrii, w części regionów Słowenii i w południowych Niemczech – głównie w Bawarii, gdzie mieszkają jeszcze katolicy – wyjaśnia Bogusława Błażewicz, etnolog z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu.
W dawnych czasach śniadanie wielkanocne z potrawami poświęconymi w Wielką Sobotę, było bardzo ważnym posiłkiem, którym czciło się Zmartwychwstanie Chrystusa. Miało to też bardziej przyziemne znaczenie, bo czas Wielkiego Postu był kiedyś przestrzegany bardzo rygorystycznie.

![Ulice zamykane bez uprzedzenia? Sprawdzamy co zaskoczyło kierowców w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 2 kopernika NS 2 scaled e1764341460797](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kopernika_NS-2-scaled-e1764341460797-350x250.jpg)

![Ks. Krzysztof Czech: Cisza Adwentu jest nam potrzebna do właściwego spotkania z Panem Bogiem [WIDEO] 4 Ks.Krzysztof Czech](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ks.Krzysztof_Czech-350x250.jpg)





![Ulice zamykane bez uprzedzenia? Sprawdzamy co zaskoczyło kierowców w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 10 kopernika NS 2 scaled e1764341460797](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kopernika_NS-2-scaled-e1764341460797-120x86.jpg)




