Uczniowie 8 klas z Sądecczyzny mogli sprawdzić, czy chcą kontynuować swoją naukę w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej. Można tam zostać między innymi technikiem weterynarii.
Szkoła w Nawojowej przygotowała dla ósmoklasistów warsztaty prezentujące kierunki, na których można zdobywać wiedzę i zdolności. To oprócz weterynarii gastronomia, hodowla koni i architektura krajobrazu. W każdym z tych kierunków można zdobyć tytuł technika.
Wiktoria ucząca się już w Nawojowej planowała zostać technikiem żywienia. – Nie spodziewałam się jednak, że bardziej spodoba mi się dietetyka niż praca w gastronomii, na kuchni – przyznaje.
Wielu uczniów idzie w gastronomię, bo ten kierunek ich po prostu fascynuje. Tak było w przypadku Krzysztofa. – Od małego próbowałem gotować. Dzięki dniom otwartym postanowiłem pójść do szkoły w Nawojowej – wyjaśnił.
Jak można przeczytać w serwisie internetowym Barometr Zawodów, w powiecie nowosądeckim w 2021 roku utrzymywał się stały poziom zapotrzebowania na pracę w branży gastronomicznej. Czyli jest stabilnie, ale są pewne problemy, jak w przypadku szefów kuchni. Kandydaci na to stanowisko niekoniecznie spełniali wymagania pracodawców. Dlatego warto się uczyć.
A czy ósmoklasiści są już zdecydowani do jakiej szkoły średniej pójść?
– Jeszcze nie wybrałam, ale chyba pójdę do liceum – mówiła nam jedna z ośmioklasistek. – Wiążę przyszłość z hodowlą koni. Po technikum można pójść na weterynarię lub prowadzić swoją stajnię lub agroturystykę – dodała kolejna uczennica.
Pozostaje zatem życzyć trafnych i przemyślanych wyborów wszystkim sądeckim uczniom.