piątek, 19 grudnia 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

Comber z jelenia na konkursie w Krynicy-Zdroju. Radiowcy podglądali kulinarne popisy [ZDJĘCIA]

Maria Mółkaautor / źródło: Maria Mółka
2024/11/28 - 16:04
- AKTUALNOŚCI
A A
Projekt bez nazwy1 1 e1732804551655
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Zobacz zdjęcia:

468335768_1126344366157809_6261361305424268157_n

468335768_1126344366157809_6261361305424268157_n
Zdjęcie 6 z 7

Dziczyzna królowała w Krynicy-Zdroju. Po dziku i bażancie przyszła pora na jelenia, który był motywem przewodnim trzeciej edycji niecodziennego konkursu Dzikie Smaki Sądecczyzny. Uczestnikom, jurorom i smakoszom towarzyszyło od rana Radio RDN Nowy Sącz w programie na żywo z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju.

Uczniowie szkół średnich o profilu gastronomicznym mieli w tym roku nowe zadanie – przyrządzić comber z jelenia.  – Chodzi o to, aby odkryć skarby lokalnych lasów – mówi starosta nowosądecki Tadeusz Zaremba.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28zaremba.mp3

– Dzisiaj mamy pasjonatów w zdrowym żywieniu się. Mówimy o produktach odpowiedniej jakości. Mówi się, że dziczyzna jest to produkt ekologiczny, bo żywi się produktami nieprzetworzonymi przez człowieka. Jakość mięsa, jak wskazują wyniki badań, jest najwyższa, jeżeli chodzi o poszczególne gatunki zwierząt żyjących dziko.

W konkursie wzięli udział uczniowie z powiatu nowosądeckiego i Nowego Sącza, a także powiatów nowotarskiego i gorlickiego. Do przygotowania mieli też deser, który powinien nawiązywać formą, smakiem i nazwą do darów lasu. Na wszystko uczestnicy mieli tylko 90 minut. Zadanie nie było więc łatwe, bo mięso z dziczyzny jest powszechnie uznawane za jedno z trudniejszych do przygotowania.

– Praca z dziczyzną nie jest łatwa – opowiadały też w programie na żywo na antenie RDN uczestniczki Emilia Ogorzały i Karolina Ciarach. Chodzi o to, że mięso ma specyficzną strukturę.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28dziczyzna_uczniowie.mp3

– Ono ma w sobie mało tłuszczu, więc trzeba smażyć je szybko, żeby było w środku różowe. Tak samo trzeba dopasować sos, żeby to wszystko ze sobą się komponowało. Naszą główną pomocą była nasza nauczycielka, bo my wcześniej nigdy nie robiłyśmy dziczyzny, więc był to dla nas wyczyn. Miałyśmy też praktyki w renomowanych hotelach w Krynicy-Zdroju, więc szefowie kuchni też nam w tym pomogli.

– Dziczyzna jest bezpieczna, wartościowa i dobrej jakości. Musi być jednak z dobrego źródła – dodaje profesor Uniwersytetu Rolniczego, Władysław Migdał, który był jurorem konkursu. Szczególnie dotyczy to mięsa z dzika.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28dziczyzna.mp3

– Jest jako świniowaty wrażliwy i bywa zarażony włosieniem spiralnym. Każde zwierzę z gatunków świniowatych czy będzie to świnia z produkcji przemysłowej, czy gospodarskiej, czy dzik, musi przejść badanie weterynaryjne na obecność tego pasożyta. To, co mamy w sklepach mamy na pewno bezpieczne, natomiast jak ktoś sobie kłusuje i chce zjeść takiego dzika nielegalnie upolowanego, to robi to na własne ryzyko.

Uczniowie mieli dwa tygodnie na to, aby przetestować swoje przepisy. Pomoc pod kątem dostępu do mięsa zapewnił zarząd okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu.

W poprzednich edycjach młodzi adepci gastronomii przygotowywali mięso z dzika i bażanta.

Tagi: Nowy SączKrynica-ZdrójrdnRDN Nowy SączTadeusz ZarembaDzikie Smaki Sądecczyzny
Poprzedni

Gmina Mszana Dolna: Są plany budowy chodników przy drodze krajowej 28. Na razie ruszą projekty

Następny

Stodoła w Korzennej nabiera kształtów. Kiedy finisz prac?

ZOBACZ RÓWNIEŻ

sesja
AKTUALNOŚCI

Budżet Nowego Sącza na 2026 przyjęty. Dyskusja była długa

19 grudnia 2025
fot. archiwum Starostwa Powiatowego w Limanowej
AKTUALNOŚCI

Będzie się działo. Limanowa zaprasza na Kiermasz Bożonarodzeniowy

19 grudnia 2025
Skowron schron
AKTUALNOŚCI

Stodoła będzie miejscem doraźnego schronienia w Korzennej prawie gotowe [WIDEO]

19 grudnia 2025
1kR7ILSe
RELIGIA

Bp Leszek Leszkiewicz: w wirze świątecznych przygotowań nie możemy zgubić Jezusa

19 grudnia 2025
WhatsApp Image 2025 12 19 at 13.17.38
AKTUALNOŚCI

’Po 40-tce niewielu Polaków nie bierze leków”. Dietetycy o skutkach złych nawyków

19 grudnia 2025
IMG 2593 scaled 1
KULTURA

Na rynku w Żabnie zrobi się świątecznie

19 grudnia 2025
Yf1hQol6
AKTUALNOŚCI

’Boże Narodzenie w naszej rodzinie’ – konkurs plastyczny dla dzieci i rodziców

19 grudnia 2025
jHPiESVa
AKTUALNOŚCI

Czas to pieniądz. Wójt o planowanej biometanowni: wygląda na to, że inwestycji nie będzie

19 grudnia 2025

NAJNOWSZE

sesja

Budżet Nowego Sącza na 2026 przyjęty. Dyskusja była długa

15:03

Będzie się działo. Limanowa zaprasza na Kiermasz Bożonarodzeniowy

15:03

Stodoła będzie miejscem doraźnego schronienia w Korzennej prawie gotowe [WIDEO]

15:03

Bp Leszek Leszkiewicz: w wirze świątecznych przygotowań nie możemy zgubić Jezusa

13:01

’Po 40-tce niewielu Polaków nie bierze leków”. Dietetycy o skutkach złych nawyków

13:01

Na rynku w Żabnie zrobi się świątecznie

12:12

’Boże Narodzenie w naszej rodzinie’ – konkurs plastyczny dla dzieci i rodziców

12:12

Czas to pieniądz. Wójt o planowanej biometanowni: wygląda na to, że inwestycji nie będzie

12:12

Przejazd pod torami w Tarnowie, propozycje przystanków i szansa dla przedsiębiorców. Burmistrz Żabna o planach na 'Szczucinkę’

11:11

Choinki za zakupy. Świąteczny jarmark w Galerii Żabno

11:11

NIE PRZEGAP

fot. PSP Nowy Sącz

Pracowita noc dla służb w sądeckim i gorlickim. Śnieg głównym powodem wezwań

22 listopada 2025
HK47ronx

’Jesteśmy zachwyceni miastem’ – seniorzy z różnych części Polski zjeżdżają do Tarnowa

10 grudnia 2025
IMG 5243

Uczniowie i nauczyciele robią ozdoby świąteczne. W taki sposób pomagają hospicjum

27 listopada 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj