Zobacz zdjęcia
Ptyś z kremem pâtissière w wykonaniu tarnowskiej uczennicy skradł serca jury prestiżowego ogólnopolskiego konkursu SkillsPoland 2024 – teraz przepis poznają słuchacze RDN Małopolska.Uczennica 5 klasy Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie Weronika Miłek wywalczyła drugie miejsce i tym samym wywalczyła przepustkę do krajowego finału.
Jak przyznała na antenie RDN Małopolska, zadanie nie było proste.
– To była metoda prób i błędów, żeby ciasta było na tyle, żeby wyszło z niego 15 sztuk i każdy z kremem, żeby ważył po te 50 do 60 gram. Był stres, były myśli, że mogę nie zdążyć, ale na szczęście się udało. Miałam 3 godziny na mono porcje i 2 godziny na ptysie.
W sobotnim programie Gotuj z RDN słuchacze będą mogli poznać przepis na smakołyki, które pozwoliły Weronice Miłek zakwalifikować się do krajowego finału SkillsPoland 2024.
Weronika Miłek w Poznaniu konkurowała z 12 najlepszymi adeptami sztuki cukierniczej z całej Polski.
Cukierniczki z Tarnowa jadą na WorldSkills. Przygotowanie idealnego deseru ćwiczą od tygodnia




![Integracja, tolerancja i uczenie wrażliwości. Europejski Tydzień Autyzmu w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 5 MOK 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/MOK-1-350x250.jpg)

![W Grybowie jest już nowa karetka. W nowym roku ruszy budowa nowej podstacji pogotowia [ZDJĘCIA] 7 gfdf31](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/gfdf31-350x250.jpg)







