Jeszcze dwieście lat temu był uważany jako warzywo trujące, dziś nie wyobrażamy sobie bez niego pizzy, sosów czy zupy.
Pomidory jesienią królują na naszych stołach. Już teraz można zamknąć ich smak w słoikach na zimę.
Jak przyznaje ekspert kulinarny Elżbieta Teper, dawniej obawiano się jeść pomidory.
– Pomidor to warzywo, które jeszcze 200 lat temu było uważane jako trujące, bo ludzie również robili przetwory z pomidorów zielonych, a w pomidorach zielonych jest duża ilość solaniny, która jest dla naszego organizmu toksyczna, ale jeżeli zjemy coś raz za czas, to nie należy sobie dobierać do głowy, że nie wiadomo, co będzie, bo przecież jakie wspaniałe są dżemy z pomidorów zielonych na słodko i ludzie to przedtem robili.
Pomidor to przeciwutleniacz, który bardzo pomaga w walce z nowotworami. Jest też bogatym źródłem witamin C, A, E, K, B.
Od pomidorów powinny stronić jednak osoby, które mają problemy z tarczycą.
Więcej praktycznych porad naszego kulinarnego eksperta, nie tylko dotyczących pomidorów, znajdziecie w nowym cyklu audycji kulinarnych ‘4 pory gotowania’. Na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz w każdy piątek o godz. 13.10. Będziemy mówić, jak jeść zdrowo, w zgodzie z naturą w oparciu o cztery pory roku.
W trakcie piątkowej (6.09) audycji rozwiejemy też wątpliwości, czy pomidor to owoc, czy warzywo.