W kuchniach naszych babć nic nie mogło się zmarnować – zauważają członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Otfinowa (gmina Żabno).
13- osobowy skład koła, wśród których jest pięciu mężczyzn, dba o tradycje przodków. Jak przyznają, dziś sporo jedzenia się marnuje, kiedyś to było nie do pomyślenia.
Jedna z członkiń KGW z Otfinowa wspomina, że w procesie robienia sera na krowim mleku powstała serwatka, której jej babcia nigdy nie wylewała.
– Moja babcia, szczególnie w sezonie letnim, gotowała dla dziadka kaszę, bo ta serwatka ma bardzo dużo witamin z grupy B, które są bardzo potrzebne i takie pozostałości białka, nie całe białko ląduje w serze, tylko też to białko zostaje w serwatce, ma kwaskowaty smak. Babcia gotowała na serwatce tą kaszę, ona była ugotowana w małej ilości serwatki i była na sypko i dziadek mój uwielbiał to w lecie na kolację.
Do tego idealnie pasowało zimne mleko, chłodzone w studni.
Więcej na ten temat usłyszycie w sobotniej (6.07) audycji.
„Strażniczki Małopolskich Smaków” w każdy czwartek i sobotę lipca na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 9.40. Opowiadamy o lokalnych potrawach, tradycjach i zwyczajach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Rozmów można odsłuchać też na rdn.pl, publikujemy je w zakładce ‘Audycje’.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.