Kiszonki, zakwasy, octy żywe, oleje królować będą na kolejnej odsłonie Targu Regionalnego. Tematem przewodnim wydarzenia będzie rola produktów fermentowanych w diecie seniora.
Jak mówi Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, spożywanie kiszonek, zakwasów czy octów żywych wpływa na prawidłowe ukształtowanie układu nerwowego i odpornościowego w każdym wieku a szczególnie u seniorów.
– Od godziny 9:00 do 13:00 odbywają się degustacje i tutaj mamy wystawców, którzy będą z kiszonkami, zakwasami, potrawami z tych właśnie kiszonych warzyw, będą octy żywe, będzie kiszony barszcz, będą oleje tłoczone na zimno to też jest taka fajna forma wspierania układu odpornościowego, ponieważ musimy mieć świadomość, że tłuszcze są niezbędne w naszej diecie, ale te tłuszcze nienasycone. Co jeszcze? Odbędą się również prelekcje na temat tej kuchni fermentowanej.
Targ Regionalny odbędzie się w niedzielę, 24 września przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie. Organizatorem wydarzenia jest Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.


![Żywa Szopka w Żeleźnikowej Wielkiej ruszy w Boże Narodzenie [ROZMOWA] 3 zywa szopka zeleznikowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/zywa_szopka_zeleznikowa-350x250.jpg)




![Co z przebiegiem "sądeczanki" po lewej stronie Dunajca? Artur Bochenek: To byłyby bardzo duże koszty [WIDEO] 8 Artur Bochenek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Artur_Bochenek-350x250.jpg)
![Nowy Sącz: Szybka kolej za pięć lat. A kiedy nowy parking przy dworcu? [ZDJĘCIA] 9 parking5](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/parking5-350x250.jpg)

![Żywa Szopka w Żeleźnikowej Wielkiej ruszy w Boże Narodzenie [ROZMOWA] 11 zywa szopka zeleznikowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/zywa_szopka_zeleznikowa-120x86.jpg)




