50 złotych za kilogram bobu, 25 złotych za kilogram fasolki szparagowej – to dzisiejsze ceny z tarnowskiego Burku. Mimo wysokich cen kupujących jednak nie brakuje.
– Mamy początek sezonu, dużo owoców i warzyw pochodzi z importu, więc ceny są wysokie. Kupuję owoce i warzywa na miarę moich możliwości. -Ze wszystkim trzeba się ograniczać, ponieważ ceny rosną -mówią kupujący. Sprzedawcy podkreślają, że ceny owoców są trochę wyższe niż w ubiegłym roku, ale zaczynają się normalizować. -W najbliższej przyszłości, w pełni sezonu, ceny prawdopodobnie będą dobre, na pewno nie wyższe niż w ubiegłym roku- dodaje jeden z handlowców.
Ponadto na targowisku miejskim Burek za kilogram czereśni trzeba zapłacić 28 złotych, a za kilogram truskawek 7 złotych.
Zdaniem ekspertów na wysokie ceny owoców i warzyw składa się kilka czynników, między innymi złe warunki atmosferyczne oraz wysokie ceny energii. Jako główny powód wskazują stan polskich gleb. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa podaje, że aż 60% pól i użytków rolnych jest zakwaszonych, na takiej ziemi znacznie wzrastają koszty uprawy (drogie, specjalistyczne nawozy), co przekłada się na wzrost wartości produktu.


![Polka wygrała XII Międzynarodowy Konkurs Wolany im. Jana Kiepury w Krynicy-Zdroju [ZDJĘCIA] 3 kiepura konkurs](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/kiepura_konkurs-350x250.jpg)









![Potrącił pieszego i uciekł. Miał dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów [WIDEO] 13 fot. Komenda Miejska Policji w Nowym Sączu](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/motocyklista-tuz-przed-potraceniem-pieszego-na-przejsciu-dla-pieszych-120x86.png)

