Dzień Polskiej Żywności. Dlaczego jest najlepsza?

1661423668006

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej żywności. Data nie jest przypadkowa, ponieważ pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki pełne są polskich świeżych warzyw i owoców.

Tarnowianie przyznają, że chętnie sięgają po to co swoje i zdrowe.

– Tak zdecydowanie tylko polską żywność no i oczywiście najlepiej od producentów bezpośrednio, nie w tych marketach jakichś zagranicznych. Polska zdrowa żywność jest najlepsza dla nas. – To jest nasza polska zdrowa żywność. Jest najlepsza. Trzeba ją polecać, ludzie kupują bo wiedzą, że to jest nasze, polskie, nie jakieś nawożone.

Celem Dnia Polskiej Żywności jest przypomnienie jak ciekawa i bogata kulinarnie jest polska kuchnia.

Tarnowianie mają swoje ulubione dania, oczywiście z polskich produktów.

– Ja zazwyczaj gotuje to, co mam u siebie. Fasola – złota wstęga, mamut, groszki, marchewka, pietruszka, buraki czerwone, z tego po prostu robi się potrawy, z naszych polskich produktów. Pierogi z borówkami, truskawkami. Ryż z jabłkami zapiekany z cynamonem, pyszne. Żurek na wiejskiej kiełbasce, na ziemniaczkach, makaron z jabłkami, dużo warzyw, pomidory, truskawki. Młode ziemniaki z koperkiem i kefirek do tego, wszystko polskie.

Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy jak wiele smacznych i zdrowych produktów powstaje w Polsce. Jakość i smak to ich ogromna zaleta jednak jak wiadomo nie jedyna. W ostateczności, to my konsumenci, poprzez swoje wybory możemy wspierać polską, dobrą żywność, kształtując tym samym patriotyzm zakupowy.

 

Autor: Łukasz Bętkowski

Exit mobile version