Mak, karpiele i siemię konopne. Takie produkty były kiedyś rarytasem na wigilijnym stole. Mieszkańcy regionu stawiali przed laty na proste potrawy w trakcie świąt Bożego Narodzenia.
Etnograf Bogusława Błażewicz z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu podkreśla, że tworzyło się je głównie z produktów, które można było samodzielnie wyhodować. Były to ziemniaki, karpiele, mąka, różne rodzaje grochu, bób czy kapusta. Dużą rolę odgrywały też grzyby suszone.
– U Lachów taką podstawową potrawą był żur owsiany z ziemniakami, też jedzono kapustę z grochem, kaszę jęczmienną ze śliwkami suszonymi, groch, a później fasole ze śliwkami, kluski kudłate, czy karpiele pieczone. Chociaż karpiel to dziś warzywo trochę zapomniane, to kiedyś było powszechnie używane – wymienia etnograf.
W potrawach częstym dodatkiem był mak. Do picia najczęściej podawano tzw. polewkę z suszonych owoców, którą dziś zastąpił kompot z suszu. Jednym z archaicznych napojów była też siemionka, którą wykonywało się z siemienia konopnego. Taka polewka była jedną z najważniejszych elementów Wigilii.



![Nielegalna krajanka i papierosy na Sądecczyźnie. Właściciel usłyszał zarzuty [ZDJĘCIA] 4 fot. KMP w Nowym Sączu](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/sdvvv2-350x250.jpg)



![Odblaskowa Szkoła w Chomranicach. Dzieci poznały zasady bezpieczeństwa na drogach [ZDJĘCIA] 8 Odblaskowa szkola chomranice 11 202521](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Odblaskowa_szkola_chomranice_11_202521-350x250.jpeg)
![Wójt zapewnia: "Centrum Interwencji Kryzysowej będzie służyło tylko potrzebującym mieszkańcom regionu" [WIDEO] 9 centrum nawojowa stanislaw kielbasa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/centrum_nawojowa_stanislaw_kielbasa-350x250.jpg)





