Mak, karpiele i siemię konopne. Takie produkty były kiedyś rarytasem na wigilijnym stole. Mieszkańcy regionu stawiali przed laty na proste potrawy w trakcie świąt Bożego Narodzenia.
Etnograf Bogusława Błażewicz z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu podkreśla, że tworzyło się je głównie z produktów, które można było samodzielnie wyhodować. Były to ziemniaki, karpiele, mąka, różne rodzaje grochu, bób czy kapusta. Dużą rolę odgrywały też grzyby suszone.
– U Lachów taką podstawową potrawą był żur owsiany z ziemniakami, też jedzono kapustę z grochem, kaszę jęczmienną ze śliwkami suszonymi, groch, a później fasole ze śliwkami, kluski kudłate, czy karpiele pieczone. Chociaż karpiel to dziś warzywo trochę zapomniane, to kiedyś było powszechnie używane – wymienia etnograf.
W potrawach częstym dodatkiem był mak. Do picia najczęściej podawano tzw. polewkę z suszonych owoców, którą dziś zastąpił kompot z suszu. Jednym z archaicznych napojów była też siemionka, którą wykonywało się z siemienia konopnego. Taka polewka była jedną z najważniejszych elementów Wigilii.






![Były tańce, śpiew i pokaz mody - seniorzy z Wojnicza pokazują, jak się bawić [ZDJĘCIA] 7 IMG 1335](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1335-350x250.jpg)
![Czy młodzi czytają Pismo święte? ‘Rusz duszę ze Słowem’ [ZDJĘCIA] 8 IMG 1215](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1215-350x250.jpg)


![Ktoś zauważył samochód w stawie. Nietypowa akcja strażaków [ZDJĘCIA] 11 fot. OSP Stary Sącz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/mostki_staw_samochod_osp_stary_sacz-120x86.jpg)
![Zderzenie pociągu z samochodem ciężarowym w Miliku [ZDJĘCIA] 12 fot. słuchacz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/zderzenie-pociagu-Milik-120x86.jpg)


