wtorek, 9 grudnia 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

Utrzymanie higieny na etapie produkcji w sektorze spożywczym

Radio RDNautor / źródło: Radio RDN
2021/10/05 - 09:09
- AKTUALNOŚCI
A A
utrzymanie higieny na etapie produkcji w sektorze spozywczym
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Przed wprowadzeniem na rynek produktów spożywczych trzeba spełnić szereg zasad i wymogów związanych z bezpieczeństwem i jakością. Produkcja oraz obrót żywnością wymagają opracowania i wdrożenia odpowiednich praktyk higienicznych. W celu zapewnienia wymaganego poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w zakładach sektora spożywczego stosowane są rozmaite rozwiązania. Każde przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego jest zobowiązane zabezpieczyć żywność przed czynnikami biologicznymi, chemicznymi i fizycznymi mogącymi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie konsumenta. W przygotowanym przez nas tekście wymieniamy, jakie działania warto podjąć by w znaczący sposób podnieść jakość i bezpieczeństwo produkcji żywności.

Dozowniki i mycie rąk

Aby zapanować nad trzema podstawowymi typami zagrożeń, czyli zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi, chemicznymi i fizycznymi, konieczne jest dążenie do eliminowania pojawiania się w żywności niepożądanych patogenów. Kluczowe znaczenie ma tutaj stosowanie przez pracowników środków do dezynfekcji rąk. Częste odkażanie dłoni płynami do dezynfekcji jest konieczne, dlatego bardzo ważne jest właściwe rozmieszczenie dozowników w zakładzie. Lokalizacja dozowników na płyny do dezynfekcji rąk jest uzależniona od obowiązujących przepisów. Bardzo często odkażanie odbywa się jeszcze w szatni, zanim pracownicy założą odzież ochronną. Kolejna dezynfekcja powinna mieć miejsce przed wejściem na obszar produkcji, przed rozpoczęciem pracy. Procedury obowiązujące w danym zakładzie powinny zostać szczegółowo przedstawione personelowi wraz z zasadami BHP. Specjalistyczne dozowniki na płyny do dezynfekcji używane w sektorze spożywczym posiada w swojej ofercie m.in. firma salmonhygiene.pl. To zaufany dystrybutor wyposażenia do dezynfekcji i utrzymania higieny w zakładach produkcji żywności. Godne polecenia są zwłaszcza stacje dozujące ze stali nierdzewnej, wyposażone w kosze bezpieczne na kanister z dezynfekantem, które są trwałe, higieniczne i są dostosowane do dużej przepustowości, natężenia ruchu.

Kodowanie kolorami

Bardzo efektywnym rozwiązaniem pozwalającym zwiększyć poziom bezpieczeństwa oraz higieny na obszarach produkcji żywności jest tzw. kodowanie kolorystyczne. Pozwala ono zapewnić odpowiednie warunki higieniczne oraz uniknąć kontaktu krzyżowego z alergenami, który mógłby doprowadzić do wycofania produktu z obrotu. Stosowanie takiej praktyki umożliwia odróżnienie poszczególnych stref higienicznych oraz pozwala skutecznie zapobiegać ryzykownym zdarzeniom podczas produkcji artykułów spożywczych. Oznaczanie narzędzi kolorami to prosty, a zarazem bardzo praktyczny sposób zapewnienia bezpieczeństwa żywności poprzez zapobieganie, eliminowanie lub zmniejszanie zagrożeń w całym procesie produkcyjnym.

Plastry wykrywalne

Są to specjalne plastry opatrunkowe używane w przemyśle spożywczym. Ze względu na ich charakterystyczną niebieską barwę bardzo dobrze kontrastują z kolorem żywności, dzięki czemu mogą być łatwo wykryte wizualnie. Niebieskie plastry posiadają w sobie cienki, aluminiowy pasek, co pozwala na wykrywanie ich za pomocą detektorów metalu. Istnieją także wersje wykrywalne przy użyciu promieni Roentgena. Stosowanie plastrów w zakładach produkcji spożywczej pozwala zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia żywności ciałami obcymi.

Tablice cieni do zarządzania wizualnego

Aby stworzyć dobrze zorganizowane i uporządkowane miejsce pracy warto zastosować tak zwane tablice cieni. Jest to specjalny element systemu Visual Lean Management pomagający w organizacji i kompletowaniu narzędzi i akcesoriów. Tablica określa, w które miejsce powinno być odłożone dane narzędzie po skończonej pracy. Zastosowanie takiego systemu kodowania znacznie podnosi standard przestrzeni pracownika. Tablica cieni, w połączeniu z odpowiednimi narzędziami ręcznymi, stanowi bardzo dobrze zorganizowany obszar pracy. W związku z uniwersalnością takiego rozwiązania można je wykorzystywać w różnych dziedzinach przemysłu. Więcej na ten temat można przeczytać na stronie https://salmonhygiene.pl/oferta/tablice-cieni-5s-visual-lean-management/.

Tagi: TarnówArt. sponsorowany
Poprzedni

Można się zaszczepić przeciw grypie. Dla kogo darmowe szczepienia?

Następny

Rusza stypendium imienia św. Jana Pawła II. Pomoc otrzyma 200 uczniów i studentów z Małopolski

ZOBACZ RÓWNIEŻ

IMG20251208094755 1
AKTUALNOŚCI

Prace oficjalnie ruszyły – 35 mieszkań SIM Małopolska powstaje w Dąbrowie Tarnowskiej

8 grudnia 2025
bt IMG 5505 tb
RELIGIA

Cząstka Rzymu w tarnowskim seminarium

8 grudnia 2025
fot. OTOZ Animals - inspektorat Tarnów
AKTUALNOŚCI

Te psy wciąż czekają na ratunek – dramatyczna interwencja w Tarnowie

8 grudnia 2025
Malgorzata Gromala
AKTUALNOŚCI

Straż Gminna w Podegrodziu już w przyszłym roku? Samorząd dostał pieniądze na zatrudnienie pracownika i sprzęt [WIDEO]

8 grudnia 2025
fot. Nadleśnictwo Krościenko
AKTUALNOŚCI

Szczawnica: Mięso trafiło do lasu. Straż Leśna szuka sprawców

8 grudnia 2025
fot.freepik
RELIGIA

’To jest dobry czas, bo pomaga ludziom spotkać się z Panem Bogiem”. Godzina Łaski obchodzona 8 grudnia

8 grudnia 2025
swidnik swietlica 4
AKTUALNOŚCI

Zima nie przeszkadza w budowie zaplecza dla sportowców [ZDJĘCIA]

8 grudnia 2025
U92DNtOl 1
AKTUALNOŚCI

Więcej policji na ulicach Tarnowa. Ruszają regularne patrole wspierające kierowców i pieszych

8 grudnia 2025

NAJNOWSZE

IMG20251208094755 1

Prace oficjalnie ruszyły – 35 mieszkań SIM Małopolska powstaje w Dąbrowie Tarnowskiej

14:02

Zmarł śp. Czesław Macko – tata Ks. Zenona Macko, proboszcza parafii Turza.

13:01

Cząstka Rzymu w tarnowskim seminarium

13:01

Te psy wciąż czekają na ratunek – dramatyczna interwencja w Tarnowie

13:01

Straż Gminna w Podegrodziu już w przyszłym roku? Samorząd dostał pieniądze na zatrudnienie pracownika i sprzęt [WIDEO]

12:12

Szczawnica: Mięso trafiło do lasu. Straż Leśna szuka sprawców

12:12

’To jest dobry czas, bo pomaga ludziom spotkać się z Panem Bogiem”. Godzina Łaski obchodzona 8 grudnia

12:12

Zima nie przeszkadza w budowie zaplecza dla sportowców [ZDJĘCIA]

11:11

Więcej policji na ulicach Tarnowa. Ruszają regularne patrole wspierające kierowców i pieszych

11:11

Emerytury i renty przed świętami. ZUS przyspiesza wypłaty

10:10

NIE PRZEGAP

Syreny jak nowe

W Tarnowie będą wyć syreny, ale to tylko testy

25 listopada 2025
print screen z nagrań udostępnionych przez funpage na FB: Wiadomości znad Dunajca

Policja i POLREGIO wyjaśniają przyczyny pożaru pociągu na dworcu w Nowym Sączu. Są wstępne ustalenia śledczych

5 grudnia 2025
1 1

Zima w natarciu! Tysiące domów bez prądu. Jest apel służb [AKTUALIZACJA]

23 listopada 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj