Szpital Wojewódzki w Tarnowie z certyfikatem za dobre żywienie

CERTYFIKAT 1

Zakończyła się II edycja programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”, do którego zgłosiło się 58 placówek z całej Polski. Wśród laureatów znalazły się dwa szpitale z województwa małopolskiego. Jednym z nich jest Szpital Wojewódzki im. św. Łukasza w Tarnowie.

Certyfikat dotyczy żywienia klinicznego, które polega na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych w postaci płynnych diet doustnych lub odżywiania sztucznego np. pozajelitowego – mówi lekarz Marzena Pietras, kierownik zespołu żywieniowego w Szpitalu św. Łukasza.

– To są podstawowe składniki, które każdy człowiek potrzebuje: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, rozpuszczalne w wodzie, w tłuszczach. Również to składniki immunomodulujące, czyli wpływające na naszą odporność, jak kwasy omega 3, omega 6.

Jak dodaje, najczęstszą grupą są pacjenci onkologiczni, starsi, po przebytych zabiegach czy przebywający na szpitalnych oddziałach w ciężkich stanach.

Ten certyfikat to uznanie dla pracy całego dwunastoosobowego zespołu przygotowującego posiłki w naszym szpitalu – powiedziała dyrektor placówki Anna Czech.

– Dbamy o to, aby to żywienie kliniczne było na odpowiednim poziomie. To służy pacjentom w dochodzeniu do zdrowia, a także utrzymaniu dobrej kondycji.

Certyfikat przyznawany jest na dwa lata. Organizatorem programu jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.

Exit mobile version