Tarnowscy restauratorzy: Straty mamy takie, że w tym sezonie ich nie nadrobimy

ogrodki rynek 1 e1621408425322

W pierwszy weekend po otwarciu gastronomii, tarnowskie ogródki restauracyjne przeżyły oblężenie, chociaż jak mówią restauratorzy, strat z ostatniego roku już nie da się nadrobić.

Długo na to czekaliśmy i teraz korzystamy – mówili klienci tarnowskich lokali gastronomicznych.

– Korzystamy póki się da i cieszymy się bardzo, bo naprawdę tego brakowało – pogoda super się trafiła, ludzie dopisali – wreszcie można się zregenerować po rowerku na ogródkach.

W gorszych nastrojach są restauratorzy, którzy mówią że strat z ostatnich miesięcy już nie nadrobią

Trzeba pamiętać, że mamy bardzo ograniczone możliwości funkcjonowania – mówi Joanna Szefer, szefowa jednej z tarnowskich restauracji.

– Od 10 rano do godziny 2 w nocy mieliśmy cały czas pełno. Straty ośmiomiesięczne mamy takie, że nawet te wakacje i te cztery miesiące nie są w stanie tego odrobić, bo przypominam, że cały czas pracujemy przy sporych ograniczeniach i nawet jeśli się otworzymy wewnątrz, to cały czas one będą. Liczymy się też z tym, że październik może być dla nas trudny.

Zgodnie z wprowadzonym przez rząd reżimem sanitarnym, co drugi stolik w ogródku będzie musiał pozostać wolny. Odległość między stolikami ma wynosić co najmniej 1,5 metra.

Miasto przed otwarciem ogródków postanowiło obniżyć opłaty za ogródki restauracyjne. Teraz stawka wynosi 7,50 zł za metr kwadratowy, a nie jak wcześniej 15 zł.

Pomoże to tym, którzy nie otrzymali żadnego wsparcia rządowego – dodaje Joanna Szefer.

– Na nasze pismo z prośbą o obniżenie opłaty za dzierżawę nie dostaliśmy odpowiedzi, natomiast wiedzieliśmy, że zostanie ono odrzucone z powodu tego, że sytuacja miasta też jest trudna, większość firm poupadało, także liczyliśmy się z tym, że ciężko będzie miastu nam dać te ogródki za złotówkę czy dwa złote tak jak inne miasta, dlatego napisaliśmy szybko drugie pismo, żeby ta opłata została obniżona przez pół.

Opłata będzie funkcjonować do końca tego sezonu, czyli do września.

Restauratorzy wyczekują też dnia kiedy będą mogli klientów zaprosić do środka. To ma nastąpić 29 maja.

Exit mobile version