To co jemy i ile jemy wpływa na to jak wyglądamy i jak się czujemy na co dzień. Zdrowa dieta pomaga chronić przed wieloma groźnymi chorobami, pozwala także pozbyć się problemów z cerą i z trawieniem.
Istnieje więc wiele dobrych powodów, by wraz z Nowym Rokiem zacząć się zdrowo odżywiać – przekonuje dietetyk i trener personalny Joanna Mamuszka. Przestrzega jednocześnie przed głodówkami.
– Przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego po co jemy. Jemy po to żeby mieć energię, żeby lepiej funkcjonować, żeby mieć siłę, żeby dostarczyć witamin i minerałów, żeby nasza skóra, włosy, paznokcie były w odpowiedniej kondycji, no i żeby nasza tarczyca, czyli głównie przemiana materii, działała tak jak powinna. Tak naprawdę jeśli dostarczamy sobie mniej kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne, szkodzimy własnym narządom.
W programie Bez Skierowania, Joanna Mamuszka zwracała uwagę, że zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z tego co lubimy.
Zdrowa dieta to przede wszystkim zasady, których powinniśmy przestrzegać chcąc zachować zdrowie i urodę – przekonuje dietetyk i trener personalny Joanna Mamuszka.
I jak dodaje, liczy się regularność i jakość posiłków.
– To jest takie błędne myślenie, że tłuszcz, wieprzowina czy białe pieczywo to jest wszystko takie złe. Tak naprawdę zdrowo się odżywiać to przede wszystkim – regularność posiłków, żeby nie opychać się jednym wieczornym posiłkiem, bo nie mamy czasu tak naprawdę przez cały dzień zjeść. Musimy więc postawić na te regularne, zbilansowane posiłki, wybierać produkty o jak najkrótszym składzie, żeby one były krótkoterminowe, a nie długoterminowe oraz podstawy takiego zdrowego odżywiania, czyli owoce, warzywa, kasze, makarony, strączki, ryby, odpowiednia ilość tłuszczy, no i woda.
Dzięki zdrowej diecie możemy zapobiec wielu groźnym chorobom m.in. miażdżycy, chorobom serca, cukrzycy czy nowotworom.
Dużą rolę w naszej diecie powinny odgrywać owoce i warzywa. W okresie zimowym warto jednak zrezygnować ze świeżych ogórków i pomidorów na rzecz kiszonek.
Kiszone ogórki czy kapusta to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk – ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego.