piątek, 1 sierpnia 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

„Poznaj dobrą żywność” – Zakłady Mięsne Mościbrody

Wydawcaautor / źródło: Wydawca
2018/12/05 - 08:08
- Poznaj dobrą żywność- radiowy poradnik kulinarny, AUDYCJE ARCHIWUM
A A
pierogi 1
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazły się Zakłady Mięsne MOŚCIBRODY w Mościbrodach k. Siedlec.

Znak Poznaj Dobrą Żywność znany jest w zakładach Mościbrody od wielu lat i od wielu lat produkty z tych zakładów oznaczane są tym znakiem. – Od wielu lat sprzedajemy produkty pod tym znakiem. Najwcześniej mieliśmy „polędwicę dojrzewającą”, następnie była „kaszanka”,  „salceson senatorski” i „filet naturalny z indyka”, „kiełbasa dojrzewająca”, „kiełbasa polska pieczona”. Są to produkty bardzo wysokiej jakości, wytwarzane na staropolskich recepturach – mówi Krzysztof Borkowski, właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody i Zakładu Drobiarskiego w Stasinie.

 

Żeby otrzymać znak Poznaj Dobrą Żywność, wymagana jest bardzo wysoka jakość wytwarzanych produktów. – Przede wszystkim muszą być wytwarzane z polskiego mięsa, muszą mieć wysokie standardy jakościowe i zakład musi być na odpowiednim poziomie – wyjaśnia Krzysztof Borkowski. Dokonywana jest ocena jakościowa, produkty są m. in.: badane w laboratorium. – W produktach, które pretendują do takiego oznaczenia  musi być bardzo wysoka zawartość mięsa. Są na rynku produkty w których zawartość mięsa jest bardzo niska, zawierają jakieś substytuty, dodatki. Aby otrzymać znak PDŻ, trzeba zaprezentować produkt jak najbardziej naturalny, smaczny, ciekawy, pochodzący z terenów Polski – dodaje właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody.

 

Produkty oznaczone znakiem PDŻ trafiają do handlu detalicznego bezpośrednio w sklepach firmowych albo do marketów, dyskontów lub hurtowni. – O ile w sklepach firmowych promocja takich produktów jest oczywista, to nie do końca tak jest w hipermarketach, dyskontach, czy hurtowniach, gdyż nie zawsze te punkty handlowe chcą promować dany produkt i nie zawsze dostatecznie informują konsumenta, który przecież jest w tych powiązaniach najważniejszy – ubolewa Krzysztof Borkowski. – My mamy dostarczyć konsumentowi dobry produkt i polski produkt. Mój zakład szczególnie kładzie na to nacisk – przekonuje. Zakłady Mięsne Mościbrody bazują tylko na polskim surowcu, pochodzącym z rejonu Polski wschodniej i centralnej. Chodzi tutaj o świnie i bydło. – Mięso jest bardzo dobrej jakości i jeżeli świnie  są nawet bardzo tłuste, to i tak w zakresie walorów wyprzedzają pod względem jakości surowiec z innych krajów Unii Europejska – wyjaśnia Krzysztof Borkowski. Jego zdaniem znak Poznaj Dobrą Żywność powinien się przełożyć bezpośrednio na sprzedaż. Krzysztof Borkowski jest także zdania, że obecnie potrzeba jeszcze większych środków na promowanie tego znaku. – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest bardzo zaangażowane w tę promocję, chociażby przez  pokazywanie  nagradzanych tym znakiem produktów na różnego rodzaju targach. Teraz trzeba dotrzeć bezpośrednio do sklepów, do handlu, po to by handel informował konsumenta. Dobrym pośrednikiem w promocji tego znaku są też środki masowego przekazu – dodaje Krzysztof Borkowski,  właściciel Zakładów Mięsnych Mościbrody i Zakładu Drobiarskiego w Stasinie.

Co można przygotować z produktów oznaczonych znakiem Poznaj Dobrą Żywność? Zamojskie Zakłady Zbożowe polecają przepis na pierogi z ziemniakami, serem i miętą.

Pierogi z ziemniakami, serem i miętą

Zamojskie Zakłady Zbożowe Sp. z o.o.

Składniki:

1/2 kg Mąki Zamojskiej Zamojskie Zakłady Zbożowe

1 szkl. ciepłej wody

1 jajo

2 łyżki oleju

60-70 dkg gotowanych ziemniaków

25-30 dkg sera twarogowego

2 cebule

3 łyżki masła do smażenia

1 łyżka świeżej mięty

sól

pieprz

Sposób przygotowania

Farsz

Podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, ostudzić, dodać twaróg. W miseczce roztrzepać widelcem jajko, dodać do farszu i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną miętę a następnie raz jeszcze wymieszać.

 

Ciasto

Na stolnicę wysypać mąkę zamojską, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarniać mąkę do środka (”zaparzyć”) ciasto – zrobi się elastyczne i będzie się dobrze kleiło) aż na stolnicy powstaną „kluski”, zrobić dołeczek i wbić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Rozwałkować podsypując mąkę na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać krążki, nałożyć farsz i lepić pierożki. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu gotować jeszcze minutę, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Doskonale smakują z kwaśną śmietaną lub z krojoną w kostkę cebulką podsmażoną na maśle.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

https://www.rdn.pl/wp-content/uploads/2018/12/MOSCIBRO.mp3
Poprzedni

„Poznaj dobrą żywność” – Spółdzielnia Pszczelarska APIS w Lublinie

Następny

„Poznaj Dobrą Żywność” – Firma SEDAR w Międzyrzecu Podlaskim

ZOBACZ RÓWNIEŻ

kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Szacunek do siebie i innych a młodzieńczy bunt (muzyka, sztuka, wolność)

19 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Pokolenie „Z” – więcej możliwości czy więcej zagrożeń?

10 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Dostaję wszystko, mam wszystko – mogę wszystko? Obowiązki nastolatka

3 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Influencerzy i patostreming w świecie braku autorytetów

26 września 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Świat instant – klucz na szyi, fast foody zamiast posiłków a relacje rodzinne

16 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Nie chce mi się z tobą gadać – jak/czy wchodzić do świata młodego człowieka

8 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Młodzieńcze znajomości – granice ingerencji rodziców

1 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Z dzieciństwa w dojrzewanie: potrzeba bezpieczeństwa, budowanie tożsamości płciowej

26 maja 2023

NAJNOWSZE

bf IMG 1483

Tuchowska prawie gotowa. Znamy termin otwarcia

09:09

Wysyp grzybów w Beskidzie Sądeckim. Na poszukiwania wyruszyli też kuracjusze

09:09

Nowy Sącz uczci powstańców warszawskich. W tej historii jest wątek sądecki

09:09

Śmiertelne potrącenie pieszego w Barcicach. Akcja trwała przez kilka godzin

07:07

Spektakl charytatywny dla hospicjum Via Spei. Powstaje ogród terapeutyczny dla pacjentów

13:01

Kolejne grupy docierają na Jubileusz Młodych. W spotkaniu z papieżem wezmą udział także młodzi z Radłowa

13:01

Nieuczciwy projektant nie wypłacił pieniędzy podwykonawcom – mnożą się problemy przy przebudowie ronda przy dawnym Owintarze

12:12

Feel na Dniach Żabna – święto miasta potrwa dwa dni

12:12

Wielkie gwiazdy, regionalne przysmaki i atrakcje dla całych rodzin. Zbliża się Festiwal w Laskowej [PROGRAM]

12:12

Na L4 – remontują mieszkania, pracują i wyjeżdżają na wakacje

12:12

NIE PRZEGAP

fot. pixabay

Osoby niepełnosprawne uzyskają dzienną pomoc w gminie Łącko

16 lipca 2025
klaryski klasztor ss

Wyjątkowe głosy niszczeją. Jest szansa na ratunek dla organów u sióstr klarysek

31 lipca 2025
wolyn nowy sacz033

Marsz Wołyński Nowy Sącz [12.07.2025]

13 lipca 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj