Przedsiębiorstwo wielobranżowe MAXTOP ze Sławkowa to kolejna firma, która znalazła się w gronie wyróżnionych znakiem jakości PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność.
Dyrektor sprzedaży w firmie MAXTOP Jakub Maleta w rozmowie z Moniką Jabłkowską opowiada o firmie, wyróżnionych produktach i znaku jakości PDŻ.
– Jesteśmy firmą rodzinną, założoną prawie 30 lat temu. Specjalizujemy się w produktach typu: pizza i zapiekanka. Już od dłuższego czasu pracowaliśmy nad tym, aby nasze wyroby mogły się poszczycić znakiem jakości przyznawanym przez Ministerstwo Rolnictwa. Pracowaliśmy nad jakością i smakiem. I opłaciło się. Kilka naszych produktów już posiada znak PDŻ, który jest promowany w całej Polsce a nawet i na całym świecie. Znak Poznaj Dobrą Żywność staje się więc coraz bardziej rozpoznawalny. Prowadzimy wiele degustacji, na których klienci dopytują, które produkty są oznaczone znakiem PDŻ, albo jeśli nie wiedzą, co on oznacza, dopytują. Jeśli chodzi o naszą firmą, to znak jakości został przyznany dwóm naszym produktom. Należą do nich: pizza Gustavo, która ma 4 smaki (znak PDŻ posiada pizza w dwóch smakach) i zapiekanka rzemieślnicza 195 gramm. Moim zdaniem są one najsmaczniejsze w naszej firmie, co potwierdza ich wysoka sprzedaż. Aktualnie pracujemy nad tradycyjnym sposobem dojrzewania ciasta. Stabilizujemy produkcję i wdrażamy nowe produkty. Nasze wyroby można kupić w każdej większej sieci handlowej w Polsce. Proszę szukać loga – MAXROP.
MEDALIONY z SZYNKI z kremem brokułowym
Przepis poleca firm SOKOŁÓW
Składniki:
– 1 kg szynki pieczonej Sokołów Naturrino
– 20 dag brokułów
– 6 listków żelatyny
– 3 łyżki rosołu wołowego
– 1/4 l śmietany
– 3 pomidorki koktajlowe
– po 1/4 łyżeczki: soli, białego pieprzu, startej gałki
– muszkatołowej, suszonego tymianku
– i suszonej bazylii
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na 8 plastrów grubości ok. 1 cm. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 8–10 min. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Brokuły miksujemy, przyprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i bazylią. Rosół podgrzewamy, żelatynę dobrze odciskamy
i rozpuszczamy w gorącym rosole. Płynną galaretę dodajemy do zmiksowanych brokułów. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do brokułowego purée. Masę z brokułów wkładamy do rękawa spożywczego i wyciskamy
dekoracyjnie na medaliony. Każdą porcję dekorujemy połówką pomidorka.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl