Jako jedna z niewielu firm na rynku produkujemy zdrowe przekąski, które spełniają kilka podstawowych warunków – mówi Paweł Kamiński, właściciel firmy Amkez Food. – Smakują, ładnie wyglądają, pachną, nie brudzą i są przede wszystkim pozbawione wszelkiego „E”, nawet tych dopuszczonych do rynku przez odpowiednie organy. Taki produkt Firma Amkez Food posiada. Zajmujemy się produkcją suszonych przekąsek. I czy to będzie suszone jabłko, czy suszony burak, wszystkie te wymagania są spełnione. Owoce i warzywa, kórych używamy w produkcji pochodzą wyłącznie od polskich producentów. W związku z tym dokładnie wiemy co kupujemy, jakie są składy i certyfikaty. To sa wymagania, kóre stawiamy producentom. Produkt musi być już u nich sprawdzony i odpowiednio przebadany. Jesteśmy chyba jedyną firmą, która produkując tą technologią, wpisuje się na rynek przeznaczony dla dzieci, dorosłych, osób z alergiami czy cukrzycą. Nasze produkty charakteryzują sie tym, że smak czy barwa są niezmienne na przestrzeni całego okresu przydatności do spożycia. Ten produkt nie psuje się, nie traci smaku, nie traci zapachu i przez cały czas jest smaczną przekąską. Znak „Poznaj Dobrą Żywność” otrzymało „Jabłko bez skórki”. Nie znaczy to, że inne produkty tego wyróżnienia nie otrzymają. Dążymy do tego, żeby wszystkie nasze produkty posiadały znak PDŻ. Jest on bardzo mocno rozpoznawalny na świecie, choć w Polsce nie przykłada się do niego szczególnej wagi. Wynika to chyba z tego, że producenci „bombardują” opakowania produktów wszystkimi informacjami jakie się da, a to, co ważne, jest gdzieś schowane. My chcemy aby ten znak był dla klienta widoczny. Ci, którzy wiedzą co oznacza, szukają produktów właśnie z takim oznaczeniem. To nie jest znak nadawany wszystkim firmom. Produkty, które otrzymają znak PDŻ, muszą spełniać określone warunki. Nie jest to proces szybki, choć jest też wiele znaków, które można otrzymać po wniesieniu określonej opłaty. W przypadku znaku „Poznaj Dobrą Żywność” jest inaczej. Tutaj bardzo ważne są badania, które dane produkty muszą przejść. Znak „Poznaj Dobrą Żywność’ ma więc ogromną wartość. Jeżeli klient wie, co oznacza znak PDŻ, zdecydowanie bardziej interesuje się danym produktem. Dużo łatwiej jest także wejść na rynek, jeżeli posiada się mądre znaki. Znak „Poznaj Dobrą Żywność”, przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to bardzo dobra marka.
Polędwiczki wieprzowe na gruszkach z serem Lazur Turkusowy
przepis poleca Lazur Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych
Składniki:
- 100 g sera Lazur Turkusowy
- 1 średnia
polędwiczka wieprzowa
- 2 twarde gruszki
- 125 g śmietany 18%
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- natka pietruszki do dekoracji
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i imbirem, a następnie dobrze obsmażyć na patelni. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 20 minut. W tym czasie na tłuszczu pozostałym ze smażenia poddusić pokrojone w ćwiartki gruszki.
Sos:
w rondelku podgrzać śmietanę i wrzucić pokruszony ser Lazur Turkusowy. W razie potrzeby sos doprawić pieprzem. Wyjąć polędwiczkę, pokroić w plastry i ułożyć na ćwiartkach gruszki. Polać serowym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl