Firma JAWO bierze udział w programie „Poznaj Dobrą Żywność” od samego początku, czyli od 2003 roku. To właśnie wtedy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęło działania, które mają na celu promowanie doskonałej jakości polskich produktów. Walory jakościowe i smakowe produktów zostały docenione i wówczas JAWO otrzymała pierwsze wyróżnienia. Sukcesy pojawiły się również na zeszłorocznej gali wrześniowej. Firma otrzymała PDŻ dla czterech produktów, były to: krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z mięsem, naleśniki z serem oraz pierogi staropolskie z kaszą i grzybami. Z kolei w tym roku firma może się pochwalić znakiem dla produktu – uszka z kapustą i grzybami.
Jak podkreśla Członek Zarządu firmy Anna Dziembor-Waksmańska, nie są to wszystkie produkty JAWO oznaczone PDŻ. Uzyskanie tego znaku przez produkty było możliwe dzięki wysokim standardom jakościowym, utrzymywanym w firmie. We wrześniu 2011 roku zakład wdrożył system produkcji bezpiecznych wyrobów żywnościowych BRC. Jest to międzynarodowa norma opracowana przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów, która jest wymagana przez coraz większą grupę kontrahentów na terenie całej Europy. Standard opracowano, aby zapewnić jak najwyższą jakość dostarczanych produktów. Głównym celem działalności jest dostarczanie klientom i konsumentom bezpiecznych produktów wysokiej jakości, która wynika z: jakości polskich surowców użytych do ich wytworzenia kontroli wszystkich etapów produkcji oraz zaangażowania pracowników.
Przepis na uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką
JAWO Sp. z o.o.
Składniki:
1 brokuł
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka zielonego groszku
1 opakowanie uszek z mięsem Jawo
Serowa pierzynka:
150 g żółtego sera
5 łyżek majonezu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj uszka z mięsem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (czas gotowania 12 minut). Ugotuj brokuł podzielony na różyczki, następnie zostaw go na 10 minut w zimnej wodzie z lodem. Po wyciągnięciu z wody podziel na małe cząstki. Przygotowuj pierzynkę:
ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj majonez i tarty czosnek, dopraw solą i pieprzem, a później dokładnie wymieszaj. Ułóż podzielony na cząstki brokuł na ugotowanych uszkach z mięsem, dodaj fasolę, groszek i przykryj całość serową masą. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 minut.
Wskazówka:
W wersji bezmięsnej uszka z mięsem można zastąpić uszkami z pieczarkami. Zamiast serowej pierzynki można posypać całość tartą mozzarellą do pizzy, zapiekanek i sałatek.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl