Firma GOMAR Pińczów to producent mrożonych owoców i warzyw, koncentratów w postaci zagęszczonych soków owocowych, a także wyrobów w pakowaniach jednostkowych typu: soki, nektary, napoje, dżemy, powidła, marmolada, ogórki konserwowe, sałatki warzywne w zalewach kwaśnych, koncentraty pomidorowe. Kierownik Technologii i Kontroli Jakości, Dorota Lozia zwraca uwagę, że kilka produktów firmy GOMAR Pińczów po raz kolejny zostało wyróżnionych znakiem „Poznaj dobrą żywność”. Chodzi tutaj o powidła śliwkowe węgierkowe, sok ze świeżych pomidorów, przecier pomidorowy, nektar z aronii i ogórki kwaszone małosolne. Zdaniem rozmówczyni, nie jest to przypadkowe wyróżnienie. – Musieliśmy przejść szereg procedur, żeby otrzymać te znaki, mianowicie: przedstawić dokumentację dotyczącą procesu technologicznego i składników używanych do produkcji. Ponadto produkty musiały spełniać szereg kryteriów, jeśli chodzi o walory organoleptyczne – smak i zapach przede wszystkim. Wszystkie składniki kupowane są z okolicznych plantacji. Są to czyste tereny, z dala od uprzemysłowionych regionów. Gwarantujemy, że znaczek umieszczony na etykiecie produktów jest adekwatny do jakości produktu, który kupuje klient – zapewnia. Producent z Pińczowa dostrzega wzrost sprzedaży produktów oznaczonych znakiem PDŻ i zaufania klientów. – Zauważamy, że produkcja akurat tych wyrobów jest bardziej intensywna. Główną misją programu „Poznaj Dobrą Żywność” jest informowanie o jakości produktów. Sam znak jest gwarancją jakości, odnoszącej się zarówno do produktu końcowego jak i wszystkich składników używanych do produkcji. Jest to bardzo dobry pomysł, sięgajmy po te produkty! – mówi Dorota Lozia.
Firma GOMAR Pińczów poleca przepis na makaron z przecierem pomidorowym:
MAKARON z przecierem pomidorowym
GOMAR PIŃCZÓW Sp. z o.o., .K.A.
Składniki:
250 g makaronu
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 laski kiełbasy
przecier pomidorowy GOMAR Pińczów
sól, pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu, cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli i czosnku, smażyć, aż się zrumieni. Do tego dodać ugotowany makaron, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć. Na koniec dodać przecier pomidorowy w zależności ile kto lubi. Dokładnie wymieszać.
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl