czwartek, 16 października 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

Comber z jelenia na konkursie w Krynicy-Zdroju. Radiowcy podglądali kulinarne popisy [ZDJĘCIA]

Maria Mółkaautor / źródło: Maria Mółka
2024/11/28 - 16:04
- AKTUALNOŚCI
A A
Projekt bez nazwy1 1 e1732804551655
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Zobacz zdjęcia:

468335768_1126344366157809_6261361305424268157_n

468335768_1126344366157809_6261361305424268157_n
Zdjęcie 6 z 7

Dziczyzna królowała w Krynicy-Zdroju. Po dziku i bażancie przyszła pora na jelenia, który był motywem przewodnim trzeciej edycji niecodziennego konkursu Dzikie Smaki Sądecczyzny. Uczestnikom, jurorom i smakoszom towarzyszyło od rana Radio RDN Nowy Sącz w programie na żywo z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju.

Uczniowie szkół średnich o profilu gastronomicznym mieli w tym roku nowe zadanie – przyrządzić comber z jelenia.  – Chodzi o to, aby odkryć skarby lokalnych lasów – mówi starosta nowosądecki Tadeusz Zaremba.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28zaremba.mp3

– Dzisiaj mamy pasjonatów w zdrowym żywieniu się. Mówimy o produktach odpowiedniej jakości. Mówi się, że dziczyzna jest to produkt ekologiczny, bo żywi się produktami nieprzetworzonymi przez człowieka. Jakość mięsa, jak wskazują wyniki badań, jest najwyższa, jeżeli chodzi o poszczególne gatunki zwierząt żyjących dziko.

W konkursie wzięli udział uczniowie z powiatu nowosądeckiego i Nowego Sącza, a także powiatów nowotarskiego i gorlickiego. Do przygotowania mieli też deser, który powinien nawiązywać formą, smakiem i nazwą do darów lasu. Na wszystko uczestnicy mieli tylko 90 minut. Zadanie nie było więc łatwe, bo mięso z dziczyzny jest powszechnie uznawane za jedno z trudniejszych do przygotowania.

– Praca z dziczyzną nie jest łatwa – opowiadały też w programie na żywo na antenie RDN uczestniczki Emilia Ogorzały i Karolina Ciarach. Chodzi o to, że mięso ma specyficzną strukturę.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28dziczyzna_uczniowie.mp3

– Ono ma w sobie mało tłuszczu, więc trzeba smażyć je szybko, żeby było w środku różowe. Tak samo trzeba dopasować sos, żeby to wszystko ze sobą się komponowało. Naszą główną pomocą była nasza nauczycielka, bo my wcześniej nigdy nie robiłyśmy dziczyzny, więc był to dla nas wyczyn. Miałyśmy też praktyki w renomowanych hotelach w Krynicy-Zdroju, więc szefowie kuchni też nam w tym pomogli.

– Dziczyzna jest bezpieczna, wartościowa i dobrej jakości. Musi być jednak z dobrego źródła – dodaje profesor Uniwersytetu Rolniczego, Władysław Migdał, który był jurorem konkursu. Szczególnie dotyczy to mięsa z dzika.

https://rdn.pl/wp-content/uploads/2024/11/28dziczyzna.mp3

– Jest jako świniowaty wrażliwy i bywa zarażony włosieniem spiralnym. Każde zwierzę z gatunków świniowatych czy będzie to świnia z produkcji przemysłowej, czy gospodarskiej, czy dzik, musi przejść badanie weterynaryjne na obecność tego pasożyta. To, co mamy w sklepach mamy na pewno bezpieczne, natomiast jak ktoś sobie kłusuje i chce zjeść takiego dzika nielegalnie upolowanego, to robi to na własne ryzyko.

Uczniowie mieli dwa tygodnie na to, aby przetestować swoje przepisy. Pomoc pod kątem dostępu do mięsa zapewnił zarząd okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu.

W poprzednich edycjach młodzi adepci gastronomii przygotowywali mięso z dzika i bażanta.

Tagi: Nowy SączKrynica-ZdrójrdnRDN Nowy SączTadeusz ZarembaDzikie Smaki Sądecczyzny
Poprzedni

Gmina Mszana Dolna: Są plany budowy chodników przy drodze krajowej 28. Na razie ruszą projekty

Następny

Stodoła w Korzennej nabiera kształtów. Kiedy finisz prac?

ZOBACZ RÓWNIEŻ

wyswietlacz
AKTUALNOŚCI

Nowa Rada zadba o bezpieczeństwo na drogach powiatu tarnowskiego

16 października 2025
s1JJuRmh
AKTUALNOŚCI

Nowe parkomaty w Tarnowie. Łatwiejsza obsługa dzięki klawiaturze

16 października 2025
455714284 1429945424270728 8913943987480899717 n
AKTUALNOŚCI

Teren po Owintarze już niedługo stanie się placem budowy. Inwestor otrzymał pozwolenie

16 października 2025
fot. tarnowska policja
AKTUALNOŚCI

Łoś wybrał się na nocny spacer po Tarnowie. Obstawę zapewniła policja

16 października 2025
fot. ZSP Krynica-Zdrój
AKTUALNOŚCI

Zespół Szkół Podandpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju ma 100 lat. Będą uroczystości

16 października 2025
Morderstwo Barcice 10 20259
AKTUALNOŚCI

25-latek podejrzany o potrójne zabójstwo w Barcicach będzie przesłuchiwany

16 października 2025
fot. Vatican News
AKTUALNOŚCI

’Mamy to szczęście, że mogliśmy być świadkami tego pontyfikatu’ – 47. rocznica wyboru kardynała Karola Wojtyły na papieża

16 października 2025
24d1de00e1f18919ba6c17597b3f6243
AKTUALNOŚCI

Jak zaprojektować idealną ujeżdżalnię dla koni? Praktyczny przewodnik

16 października 2025

NAJNOWSZE

wyswietlacz

Nowa Rada zadba o bezpieczeństwo na drogach powiatu tarnowskiego

12:12

Nowe parkomaty w Tarnowie. Łatwiejsza obsługa dzięki klawiaturze

12:12

Teren po Owintarze już niedługo stanie się placem budowy. Inwestor otrzymał pozwolenie

11:11

Łoś wybrał się na nocny spacer po Tarnowie. Obstawę zapewniła policja

10:10

Zespół Szkół Podandpodstawowych im. Jana Pawła II w Krynicy-Zdroju ma 100 lat. Będą uroczystości

10:10

25-latek podejrzany o potrójne zabójstwo w Barcicach będzie przesłuchiwany

10:10

’Mamy to szczęście, że mogliśmy być świadkami tego pontyfikatu’ – 47. rocznica wyboru kardynała Karola Wojtyły na papieża

10:10

Jak zaprojektować idealną ujeżdżalnię dla koni? Praktyczny przewodnik

10:10

Nutrikosmetyki – przyszłość codziennej pielęgnacji od wewnątrz

10:10

Prozdrowotne oddziaływania edukacyjne na rzecz zmniejszenia umieralności na nowotwory w Małopolsce

10:10

NIE PRZEGAP

fot. BP KEP / Wydawnictwo Biblos

’Katolicki – czyli jaki? Prawdziwa i fałszywa reforma’ od Wydawnictwa Biblos z prestiżową nagrodą Feniks 2025

10 października 2025
na zdjęciu: dyrektor LO w Tuchowie Zbigniew Budzik z uczniami

Młodzi sportowcy docenieni. Za nami III Powiatowa Gala Sportu

26 września 2025
fot. Google Maps

Kilkanaście firm chce wybudować obwodnicę Lisiej Góry. Kiedy wbicie symbolicznej łopaty?

8 października 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj