Święcenie pokarmów. „To tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie” [ZDJĘCIA]

20240330 111107

Malowane jajka symbol nowego życia, chleb, który dla chrześcijan oznacza ciało Pana Jezusa, wielkanocny baranek, przypominający o zwycięstwie dobra nad złem i życia nad śmiercią, a także chrzan i ocet nawiązujący do męki Chrystusa. To wszystko udekorowane bukszpanem, który oznacza nieśmiertelność i nadzieję na zmartwychwstanie.

W kościołach od rana trwa święcenie pokarmów. Z koszyczkami przychodzą całe rodziny, dla których jest to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie.

– To tradycja, poświęcić trzeba. – Mam kiełbaskę, baranka, jajka, chrzan i chlebuś. – Wiara w Boga jest darem i ja dziękuję, że mam ten dar i mogę przyjść i przekazywać tradycję z pokolenia na pokolenie. – W koszyczku mamy baranka. – I pisanki. – Z całą rodziną poświeciłam pokarmy. – Od zawsze chodzimy. Najpierw my z rodzicami, teraz dzieci z nami. – Przygotowałem pisanki. – Jajko, symbolizujące życie, chleb, sól, kawałeczek wędliny, pisanki i bukszpan. Jest ubrany koszyczek ładnie bukszpanem. Biała serwetka. To już taka tradycja. – Wiejska, boczek, chlebek, sól, pieprz. To co u każdego.

W Polsce zwyczaj święcenia pokarmów sięga XIII wieku. Na początku święcono chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić mękę i Zmartwychwstanie Jezusa.

Warto pamiętać, że Wielka Sobota jest dniem ciszy i wyczekiwania. Święcenie pokarmów jest okazją do adoracji Krzyża i Chrystusa wystawionego w Najświętszym Sakramencie. Przychodząc do kościoła, powinniśmy podziękować za dary, które będą spożywane w Wielkanoc, ale też za te, które mamy przez cały rok.

Symbolika pokarmów:
Chleb, czyli podstawowy pokarm, który symbolizuje ciało Chrystusa. W koszyku powinien znaleźć się fragment chleba, który będziemy jeść podczas wielkanocnego śniadania.
Pieprz i sól, czyli przyprawy, jakie posłużą do przygotowania posiłków. Pieprz nawiązuje do cierpienia i trudu Izraelitów wychodzących z ziemi egipskiej. Z kolei sól jest symbolem oczyszczenia i trwałości.
Jajko w koszykach wielkanocnych pojawiło się najpóźniej, symbolizuje nowe życie. Często jako ozdobę umieszczane są też w formie wydmuszek czy kolorowych pisanek.
Chrzan jest symbolem siły, ma przynosić dobre zdrowie, on nadaje potrawom bardziej wyrazisty smak.
Wędliny w polskiej tradycji najczęściej kiełbasa lub szynka, ma przynosić zdrowie i dostatek. Dawniej kiełbasa była też symbolem dobrobytu.
Ser. Polska tradycja wprowadzała też taki produkt. Był on oznaką przyjaźni i jedności domowników.
Babka jest jedną z najnowszych tradycji. Jest znakiem doskonałości. Powinno to być ciasto domowego wypieku.
Baranek najczęściej z cukru lub czekolady jest symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa.

Exit mobile version