Menopauza – jak uniknąć dodatkowych kilogramów? (audycja z 23.1.2024)

420502414 1175144007203922 7188195342052700534 n

Aleksandra Padło

Odpowiednia dieta w czasie menopauzy może zapobiec przykrym dolegliwościom i tyciu – powiedziała w programie Bez Skierowania dietetyk Aleksandra Padło. Aż 2/3 Polek wskazuje przybieranie na wadze jako jeden z charakterystycznych objawów klimakterium.

Dietetyczka z Mościckiego Centrum Medycznego tłumaczyła, że okres menopauzy wiąże się z fizjologicznie uwarunkowaną predyspozycją do zwiększania się tkanki tłuszczowej. Prowadzą do tego m.in. zmiany stężeń hormonów płciowych, dlatego czas klimakterium wymaga od kobiety właściwej reakcji i modyfikacji zachowań żywieniowych. Dietę należy dostosować do potrzeb zmieniającego się ciała.

– W tym czasie musimy się bardziej skupić na tym naszym organizmie, dlatego że jest to taki bardzo wymagający czas. Dlaczego właściwie przybieramy na wadze? Tutaj nie dzieje się nic nadzwyczajnego tak naprawdę, bo po ukończeniu 40. roku życia spada nam zawartość tkanki mięśniowej w organizmie. Jeżeli spada nam zawartość tkanki mięśniowej, to automatycznie obniża nam się również podstawowa przemiana materii. W wieku menopauzalnym naturalnie spada nasza podstawowa przemiana materii o jakieś 200 kilokalorii, dlatego nie zmieniając nawet naszego sposobu żywienia sprzed tego okresu klimakterium i później, już automatycznie dostarczamy sobie większej ilości kalorii co przekłada się na odkładanie tkanki tłuszczowej.

Aleksandra Padło przekonuje, że odpowiednio dobrana dieta może zapobiec przybieraniu na wadze.

Podpowiada, że posiłki powinniśmy komponować zgodnie z tzw. talerzem zdrowego żywienia

Jeżeli skupimy się na tym talerzu zdrowego żywienia, on pokazuje nam, że połowę porcji naszego posiłku powinny zajmować warzywa i owoce, kolejną połowę talerza dzielimy jeszcze na dwie mniejsze części, po 25 procent. Część białkowa – tutaj mamy ryby, mięso i nabiał, czyli jakiś kefir, maślanka. Fermentowanie jest szczególnie ważne u kobiet w wieku klimakterium, dlatego że ma najlepiej przyswajalny wapń dla naszych kości i dla naszych mięśni. W tym wieku kobiety są bardzo narażone na osteoporozę. Jeżeli chodzi o obiad to jest taki dobry posiłek, w którym możemy wprowadzić spore ilości błonnika pokarmowego, np. ziemniaki możemy zastąpić kaszą.

Żywienie w menopauzie będzie także tematem pogadanki edukacyjnej w Mościckim Centrum Medycznym. Spotkanie, na które może przyjść każdy odbędzie się dzisiaj o 16. To pierwsze z tegorocznych spotkań edukacyjnych z cyklu 'Z dziennika profilaktyka” w tarnowskiej przychodni. Wszyscy uczestnicy spotkań otrzymają skierowania na bezpłatne badania profilaktyczne.

Exit mobile version