Kiszonki, octy, oleje i inne produkty fermentowane królowały podczas kolejnej edycji tarnowskich Targów Regionalnych, która upłynęła pod znakiem diety fermentowanej dla seniorów.
Jak podkreśla Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, szczególnie w okresie jesiennym należy dbać o prawidłowe odżywianie i zakwaszanie organizmu, bo jelita to „drugi mózg”. To właśnie produkty fermentowane przyczyniają się do wzrostu odporności.
– W ramach projektu „Zdrowie i aktywność” postanowiliśmy, że jeden z targów poświęcimy diecie kuchni seniora. W okresie jesiennym chcemy wykorzystać w diecie każdego to, co jest pożądane najbardziej, czyli kiszonki. To sprawia, że odżywiamy nasz mikrobiom. Jelita to nasz drugi mózg, więc chcemy zasilać jelita dobrym jedzeniem. Kiszone też odkwasza organizm, a w okresie jesiennym musimy szczególnie zadbać o naszą odporność.
Octy jako produkty fermentowane to prawdziwe bogactwo żywych kultur bakterii, a co najlepsze, może go wyprodukować każdy z nas.
– Mamy wiele octów z dziko rosnących owoców, np. głóg jest stosowany przy leczeniu chorób serca. Octy wpływają też bardzo korzystnie na trawienie i obniżają poziom cukru we krwi. Warto pamiętać, że aby ocet był octem, musi mieć odpowiedni poziom kwasowości. My najpierw wytarzamy z owoców wina, a w drugim roku dopiero zaszczepiamy je tzw. matką octową, czyli żywymi kulturami bakterii
– wyjaśnia Urszula Gacek, sprzedawca z Dąbrówki Szczepanowskiej.
Niebagatelną rolę w diecie odgrywają także oleje, które zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się do prawidłowego wzrostu dzieci, a także mogą uchronić przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.
– To jest polskie płynne złoto południa. Oleju tłoczonego na zimno przez specjalne maszyny nie da się kupić w zwykłym sklepie, gdzie takie produkty zawierają mieszanki rafinowane. Olej z rzepaku tłoczony na zimno ma od 10 do 12 razy więcej nienasyconych kwasów omega 3 i 6. Swojego nie znamy, a cudze przywozimy z wakacji, w dużych ilościach za spore pieniądze
– wyjaśnia producent olejów Rafał Łoś.
Organizatorem targów była Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, realizuje projekt pn. „Zdrowie i aktywność”, w ramach którego odbędzie się szereg przedsięwzięć skierowanych do małopolskich seniorów, tj. osób, które ukończyły 60. rok życia, takich jak m.in. wycieczki rekreacyjne, warsztaty kulinarne i zajęcia ruchowe z fizjoterapeutami.


















![Wypadek w Woli Rzędzińskiej. Starszy mężczyzna był reanimowany [AKTUALIZACJA] 19 zdj. ilustracyjne, archiwum RDN](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/policja-zdjecie-scaled-1-350x250.jpg)


![Góra Łyżka ma niesamowitą historię. Naukowcy odkrywają jej tajemnice [ZDJĘCIA] 22 konferencja lyzka](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/konferencja_lyzka-350x250.jpg)
![Zamiast siedzieć w domu, zrobili coś pożytecznego. Młodzież chętnie wzięła udział w Akcji Kilo [ZDJĘCIA] 23 akcja kilo](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/akcja_kilo-350x250.jpg)

![Zderzenie samochodów w Gromniku. Jedna osoba trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA] 25 fot. 112Tarnow.pl - Tarnowski Portal Ratowniczy](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/599129514_1401106584719258_4352073299233235754_n-350x250.jpg)

![Wypadek w Woli Rzędzińskiej. Starszy mężczyzna był reanimowany [AKTUALIZACJA] 27 zdj. ilustracyjne, archiwum RDN](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/policja-zdjecie-scaled-1-120x86.jpg)
![Zima w natarciu! Tysiące domów bez prądu. Jest apel służb [AKTUALIZACJA] 28 1 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/1-1-120x86.jpg)



