Celiakia to nie jest to samo co alergia pokarmowa – zwracała uwagę w programie Bez Skierowania dietetyk Katarzyna Wojtas. Na antenie RDN Małopolska tłumaczyła, że celiakia to choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach. U osób z celiakią dochodzi do uszkodzenia jelita cienkiego. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, a to prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.
Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.
Odtwarzacz plików dźwiękowych– No niestety, jedynym sposobem leczenia celiakii jest wprowadzenie diety bezglutenowej, która musi być stosowana do końca życia. W przypadku innych chorób glutenozależnych możemy próbować eliminować ten gluten, później częściowo wracać do jego spożywania, natomiast w przypadku celiakii ten gluten musi być wyeliminowany. Bardzo często w zaawansowanych przypadkach, kiedy dochodzi do zaniku tych kosmków jelitowych, te naszej jelita już nie pracują tak jak powinny, nie wchłaniają tak jak powinny, konieczna jest eliminacja z diety także laktozy, czyli cukru pochodzenia mlecznego.
Tymczasem stosowanie diety bezglutenowej stało się modne także wśród osób zdrowych, u których nie stwierdzono celiakii. Katarzyna Wojtas podkreśla, że nie ma to żadnego uzasadnienia.
Odtwarzacz plików dźwiękowych– U osób zdrowych gluten nie będzie powodował żadnych uszkodzeń jelit, bo tak nam się czasem wydaje, że jeżeli w przypadku osób chorujących ten gluten szkodzi, to u osób zdrowych też on może zaszkodzić, no nic bardziej mylnego! Jeżeli występują u nas jakieś problemy ze strony układu pokarmowego, mamy podejrzenie że być może szkodzi nam gluten, ponieważ czujemy się gorzej po spożyciu makaronu, pieczywa, w pierwszej kolejności zgłośmy się do lekarza, zgłośmy się do dietetyka, nie leczmy się na własną rękę.
Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, zarówno wkrótce po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak i w okresie dorastania, podczas ciąży u kobiet, czy dużego stresu. Najczęściej tę chorobę wykrywa u osób w wieku od 30 do 50 lat.
Objawy, które powinny zaniepokoić to m.in. przewlekła biegunka, spadek masy ciała, uczucie stałego zmęczenia. Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, włącznie z osteoporozą, zaburzeniami psychicznymi, zmniejszeniem płodności czy nowotworami układu pokarmowego.
U dzieci celiakia jest przyczyną niskiego wzrostu. Choroba prowadzi także do spadku odporności. Prawidłowa diagnoza celiakii polega na oznaczeniu przeciwciał z krwi i wykonaniu biopsji jelita cienkiego.
Wszystkie odcinki programu Bez Skierowania znajdziesz TUTAJ