Gotowanie zamienia w sztukę. Uczeń tarnowskiego 'gastronomika’ w Akademii Mistrzów Smaku

349062909 103020899479021 266137748711879309 n

Karol Wajda, uczeń trzeciej klasy technikum w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie jest jedynym przedstawicielem szkół gastronomicznych z Polski południowej uczestniczącym w zajęciach Akademii Mistrzów Smaku.

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to szansa dla młodych, którzy pod okiem trenerów chcą szkolić swoje umiejętności kulinarne.

Jak mówi Karol Wajda, studentów Akademii wybrano w procesie szkolnych pre-eliminacji.

– Rekrutacja polegała na tym, że w wakacje był pierwszy etap czyli musieliśmy przygotować potrawę, którą podalibyśmy Elżbiecie II, przedstawić się, nagrać filmik i wysłać. Później we wrześniu był drugi etap, był to etap pisemny czyli test i był etap ustny i tam mieliśmy do opisania produkt, który wylosowaliśmy. Na podstawie tego wybrano dwudziestkę czwórkę.

Program zajęć obejmował 15 całodniowych warsztatów kulinarnych oraz dodatkowy warsztat on-line. Każdy z nich składał się z warsztatu kulinarnego z dwoma trenerami Akademii, a także dwugodzinnego wykładu z ekspertem.

Jak dodaje Karol Wajda, w czerwcu odbędzie się zakończenie roku Akademii i wybór najlepszego studenta.

– Na warsztaty uczęszczam już od września. Rok akademicki tej Akademii kończy się w czerwcu. 13 czerwca jest gala końcowa, na którą jadę i tam się dowiemy kto wygra tę Akademię, bo to jest również jest wybierana osoba, która zrobi jakby największy progres w całej Akademii, jedzie na staż do San Sebastian w Hiszpanii do trzygwiazdkowej restauracji Michelin do Mugaritz. Myślę, że jakieś szanse tam są, wierzę w to, bo bardzo chciałbym wygrać taką nagrodę.

Studenci Akademii mieli również możliwość uczestniczenia w największych i najbardziej prestiżowych realizacjach cateringowych, będących oprawą eventów, gali, bankietów czy konferencji.

 

Exit mobile version