W Tarnowie odbył się Targ Regionalny, który przyciągnął tłumy mieszkańców Tarnowa i regionu. Jednym z największych hitów targowych okazał się być, nie tyle ozdobny koszyk z jajkami, czy też tradycyjne regionalne przetwory, lecz korbacz, czyli inaczej sękacz.
Bożena Mikielska, prezes stowarzyszenia Żytkiejmska Struga, opowiedziała nam o tradycyjnym przygotowaniu Sękacza.
-Na stoisku mamy nasze tradycyjne regionalne sękacze, które są wpisane na listę produktów tradycyjnych. Pieczemy je w tradycyjny sposób sprzed 40 lat na ogniu za pomocą drewna liściastego. Na takiego sękacza pół metrowego, tradycyjnego, jakiego używamy u nas na wesela i większe imprezy, potrzebujemy 50 jaj, kilogram mąki, kilogram cukru, kilogram masła i litr śmietany. To wszystko mieszamy, miksujemy, ubijamy pianę i pieczemy.
Jak mówi Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, sprzedawcy mieli szeroki asortyment produktów.
-Wystawcy oferują szeroki asortyment produktów w postaci chlebów, serów, wina, wędlin i przetworów, placków, ozdób świątecznych. Mamy dzisiaj targ wyjątkowy, ponieważ jest degustacja żuru z Koła Gospodyń Wiejskich Joniny. Rzadka zupa jest to taka zupa, która została nagrodzona przez Ministerstwo Rolnictwa, wpisana na listę produktów tradycyjnych. Trwają warsztaty palmiarskie. Tarnowski plastyk pomaga wykonać dzieciom własnoręczną palmę. To jest taka wartość dodana, że dzieci wykonują to same nie muszą koniecznie kupować.
Swoje wyroby i produkty zaprezentowało kilkudziesięciu wystawców.
-Znajdą państwo na naszym stoisku, przede wszystkim suszone owoce, śliwki suszone dwiema metodami, bo wędzimy i suszymy. Dodatkowo mamy trzęsionkę, czyli małopolski żur na serwatce, trochę zapomniany, dlatego stąd nasza wizyta. Mamy też oleje tłoczone na zimno, zakwasy, ocet jabłkowy żywy. – Na naszym stoisku można znaleźć chlebuś wiejski, pyszne placki, pasztety z dziczyzną, z indyka, z kaczki i muffinki oraz soki. Na degustację mamy pyszny żurek.- Mamy nasze ciasto miodowe, naleśniki z serem, barszcz ukraiński z ziemniakami i z cebulką. Mamy również pielmieni oraz zefiry.
Targ Regionalny organizuje Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.