Mak, karpiele i siemię konopne – takie produkty były kiedyś rarytasem na wigilijnym stole. Mieszkańcy regionu stawiali przed laty na proste potrawy w trakcie świąt Bożego Narodzenia.
Etnograf Bogusława Błażewicz z Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu podkreśla, że tworzyło się je głównie z produktów, które można było samodzielnie wyhodować. Były to ziemniaki, karpiele, mąka, różne rodzaje grochu, bób czy kapusta. Dużą rolę odgrywały też grzyby suszone.
– U Lachów taką podstawową potrawą był żur owsiany z ziemniakami, też jedzono kapustę z grochem, kaszę jęczmienną ze śliwkami suszonymi, groch, a później fasole ze śliwkami, kluski kudłate, czy karpiele pieczone. Chociaż karpiel to dziś warzywo trochę zapomniane, to kiedyś było powszechnie używane
– wymienia etnograf.
W potrawach częstym dodatkiem był mak. Do picia najczęściej podawano tzw. polewkę z suszonych owoców, którą dziś zastąpił kompot z suszu. Jednym z archaicznych napojów była też siemionka, którą wykonywało się z siemienia konopnego. Taka polewka była jedną z najważniejszych elementów Wigilii.
 
 






![Nowy Sącz: Ulica Kolejowa już otwarta. Zadowoleni kierowcy i mieszkańcy [ZDJĘCIA] 8 kolejowa glowne 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/kolejowa-glowne-1-350x250.jpg)


![Lipnicki Korowód Świętych [25.10.2025] 11 fot. Paweł Heród](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/a60953c4-b316-4a65-9007-d6f6aeeb3efb-120x86.jpg)


 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
