Kiszonki, konfitury, soki, kompoty. Sezon na przetwory w pełni

jam g5393282f1 1920

Koniec wakacji to dobry czas na przygotowanie domowych spiżarni na jesień i zimę – mówią tarnowianki.

W rozmowie z reporterem RDN Małopolska przekonują, że własne przetwory są najzdrowsze i najsmaczniejsze.

– Robię ogórki, dżemy z owoców, do słoików śliwki. – Ogórki robię kiszone przede wszystkim, przeciery z jabłek. Teraz właśnie mam zamiar robić sok z winogron. – Trochę kompotów, różnych, zaczynając od truskawek kończąc na śliwkach, a potem dżemów trochę robię, wiśniowych na przykład, są fantastyczne. – Robię przetwory, tak! Na zimę mam buraków narobione, ogórków, soków. Będę się dzielić z sąsiadkami.

Końcówka sierpnia sprzyja przygotowywaniu kiszonek i konfitur ze względu na dużą dostępność warzyw i owoców u sprzedawców lokalnych lub takich pochodzących z prywatnych upraw.

Własne przetwory są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Kiszonki i przeciery są bogatym źródłem witaminy C, która ma znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu, a dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny. Witaminy E i beta-karoten, wspomagają trawienie oraz wykazują korzystne działanie na mikroflorę jelitową.

 

Autor: Wydawca, Łukasz Bętkowski

Exit mobile version