Cukier w ostatnich dniach szybko znika ze sklepowych półek. Niektóre z sieci handlowych wprowadziły nawet limity na ten produkt. Czy grozi nam sytuacja, w której krajowe zapasy cukru się wyczerpią?
Wielu ekspertów twierdzi, że jest to niemożliwe, ponieważ obecne braki spowodowane są wyłącznie paniką konsumentów i problemami z logistyką.
Reporter RDN zapytał tarnowian czy ulegli panice i robią zapasy cukru.
– Straszą, że zabraknie, dlatego może ludzie wykupują. Nie wiem, bo ja mało używam cukru, jeszcze z trzech lat mam. -Bzdura. Nie robię żadnych zapasów. A poza tym nie wiem kto puścił taką plotę, że cukru brakuje, chyba ci którzy muszą się go pozbyć. Nie mam pojęcia, to jest idiotyczne. – Nie wiem co, mamy takie czasy, że być może zabraknie. Jeszcze nie podchodziłam do tego tematu, nie myślę o tym w ogóle. – Nie mam pojęcia co sądzić, mam dwa kilogramy, które mi starczą na dwa miesiące. Ale chyba to jest chwilowe, może to przez okres robienia przetworów.
Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, wytwarzając ponad 2 mln ton rocznie.
Jak mówi minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, właśnie dlatego w kraju nigdy nie zabraknie cukru. Nie ulega jednak wątpliwości, że jego cena wzrośnie. Głównym powodem tego zjawiska będzie koszt uprawy buraków cukrowych, do których nawozy drastycznie drożeją.