Czy w naszej diecie jest miejsce na ten ziemniaczany przysmak? Dietetyczka Joanna Mamuszka przekonuje, że frytki wcale nie muszą być niezdrowe.
W rozmowie z RDN podkreśla, że ważny jest sposób ich przygotowania.
– Ziemniaki to świetne źródło błonnika i skrobi, są niskokaloryczne, bo zawierają 70 kcal w 100 gramach. Kaloryczność takich frytek względem ziemniaków gotowanych jest dużo wyższa. Miejsce na frytki u każdej osoby jest, tylko musimy pamiętać, żeby nie smażyć ich w głębokim tłuszczu. Zatem to, co ja polecam, to zrobić sobie takie frytki domowe. Obieramy sobie świeże ziemniaki, kroimy w kształcie frytek, dodajemy małą ilość oliwy, dodajemy przypraw, ziół, trochę soli i pieczemy takie ziemniaki w piekarniku.
Frytki wywodzą się z Belgii, gdzie zostały wynalezione już w XVIII wieku. W Polsce ich popularność wcale nie spada. Świadczy o tym raport firmy Glovo, która podała, że przy pomocy jej aplikacji Polacy zamówili pond 110 ton frytek.


![Urzędnicy szkolą się na wypadek wojny albo innego kryzysu [WIDEO] 3 tadeusz krolczyk](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/tadeusz_krolczyk-350x250.jpg)




![Aleksandra Mirosław otworzyła ściankę wspinaczkową u Sybiraków [ZDJĘCIA] 8 scianka](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/scianka-350x250.jpg)




![To będzie nowa jakość jazdy pociągiem między Tymbarkiem i Limanową. Jest wykonawca odcinka linii 104 [ZDJĘCIA] 13 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/limanowa_tymbark_pkp_plk-120x86.webp)

