Czy w naszej diecie jest miejsce na ten ziemniaczany przysmak? Dietetyczka Joanna Mamuszka przekonuje, że frytki wcale nie muszą być niezdrowe.
W rozmowie z RDN podkreśla, że ważny jest sposób ich przygotowania.
– Ziemniaki to świetne źródło błonnika i skrobi, są niskokaloryczne, bo zawierają 70 kcal w 100 gramach. Kaloryczność takich frytek względem ziemniaków gotowanych jest dużo wyższa. Miejsce na frytki u każdej osoby jest, tylko musimy pamiętać, żeby nie smażyć ich w głębokim tłuszczu. Zatem to, co ja polecam, to zrobić sobie takie frytki domowe. Obieramy sobie świeże ziemniaki, kroimy w kształcie frytek, dodajemy małą ilość oliwy, dodajemy przypraw, ziół, trochę soli i pieczemy takie ziemniaki w piekarniku.
Frytki wywodzą się z Belgii, gdzie zostały wynalezione już w XVIII wieku. W Polsce ich popularność wcale nie spada. Świadczy o tym raport firmy Glovo, która podała, że przy pomocy jej aplikacji Polacy zamówili pond 110 ton frytek.




![Straż Gminna w Podegrodziu już w przyszłym roku? Samorząd dostał pieniądze na zatrudnienie pracownika i sprzęt [WIDEO] 5 Malgorzata Gromala](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Malgorzata-Gromala-350x250.jpg)


![Zima nie przeszkadza w budowie zaplecza dla sportowców [ZDJĘCIA] 8 swidnik swietlica 4](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/swidnik_swietlica-4-350x250.jpg)



![Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych [16.11.2025] 12 IMG 0260](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_0260-120x86.jpg)


