Czy w naszej diecie jest miejsce na ten ziemniaczany przysmak? Dietetyczka Joanna Mamuszka przekonuje, że frytki wcale nie muszą być niezdrowe.
W rozmowie z RDN podkreśla, że ważny jest sposób ich przygotowania.
– Ziemniaki to świetne źródło błonnika i skrobi, są niskokaloryczne, bo zawierają 70 kcal w 100 gramach. Kaloryczność takich frytek względem ziemniaków gotowanych jest dużo wyższa. Miejsce na frytki u każdej osoby jest, tylko musimy pamiętać, żeby nie smażyć ich w głębokim tłuszczu. Zatem to, co ja polecam, to zrobić sobie takie frytki domowe. Obieramy sobie świeże ziemniaki, kroimy w kształcie frytek, dodajemy małą ilość oliwy, dodajemy przypraw, ziół, trochę soli i pieczemy takie ziemniaki w piekarniku.
Frytki wywodzą się z Belgii, gdzie zostały wynalezione już w XVIII wieku. W Polsce ich popularność wcale nie spada. Świadczy o tym raport firmy Glovo, która podała, że przy pomocy jej aplikacji Polacy zamówili pond 110 ton frytek.

![Pożar poddasza w Chojniku. Trwa akcja gaśnicza [AKTUALIZACJA] 2 fot. KM. PSP w Tarnowie](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/1763155660523-350x250.jpg)
!["To perła w naszym regionie". 50-lecie Małopolskiego Centrum Kultury Sokół [ZDJĘCIA] 3 sokol](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/sokol-350x250.jpg)






![Pożar poddasza w Chojniku. Trwa akcja gaśnicza [AKTUALIZACJA] 10 fot. KM. PSP w Tarnowie](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/1763155660523-120x86.jpg)


![Rozbudowa oczyszczalni ścieków Cieniawa-Ptaszkowa weszła w decydującą fazę [WIDEO] 13 Migacz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/Migacz-120x86.jpg)

