Czy w naszej diecie jest miejsce na ten ziemniaczany przysmak? Dietetyczka Joanna Mamuszka przekonuje, że frytki wcale nie muszą być niezdrowe.
W rozmowie z RDN podkreśla, że ważny jest sposób ich przygotowania.
– Ziemniaki to świetne źródło błonnika i skrobi, są niskokaloryczne, bo zawierają 70 kcal w 100 gramach. Kaloryczność takich frytek względem ziemniaków gotowanych jest dużo wyższa. Miejsce na frytki u każdej osoby jest, tylko musimy pamiętać, żeby nie smażyć ich w głębokim tłuszczu. Zatem to, co ja polecam, to zrobić sobie takie frytki domowe. Obieramy sobie świeże ziemniaki, kroimy w kształcie frytek, dodajemy małą ilość oliwy, dodajemy przypraw, ziół, trochę soli i pieczemy takie ziemniaki w piekarniku.
Frytki wywodzą się z Belgii, gdzie zostały wynalezione już w XVIII wieku. W Polsce ich popularność wcale nie spada. Świadczy o tym raport firmy Glovo, która podała, że przy pomocy jej aplikacji Polacy zamówili pond 110 ton frytek.









![W Chomranicach już nikt nie ma wątpliwości, że trzeba nosić odblaski [ZDJĘCIA] 11 szkola chomranice](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/szkola_chomranice-120x86.jpg)
![Limanowa: Od nowego roku wzrosną opłaty za wywóz śmieci [WIDEO] 12 Jolanta Juszkiewicz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Jolanta_Juszkiewicz-120x86.jpg)
![Ma być trwalsza i służyć latami. Remont obwodnicy zachodniej Nowego Sącza ruszy wiosną [ZDJĘCIA] 13 obwodnica zachodnia Nowego Sacza](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/obwodnica-zachodnia-Nowego-Sacza-120x86.jpg)

