Słuchacze radia RDN Małopolska wraz ze swoimi dziećmi i wnukami spotkali się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, by razem piec świąteczne pierniki.
Jakie są ulubione pierniki i jak je przygotować? O to pytaliśmy członków Klubu Dobrze Nastawionych Radia RDN Małopolska.
– Będą pychotki, naprawdę. Pierniczki ze śmietaną, zaparzane, herbaciane. Bakalie muszą być, oczywiście do wszystkich pierniczków. Wszystkie rodzaje, w zależności od tego co kto lubi, jedni lubią z lukrem, z cukrem, z posypką lub bez. W zależności od tego upodobań, można taki piernik przygotować na święta, żeby smakował.
– Aby taki pyszny piernik powstał, trzeba włożyć w niego dużo serca – dodaje Elżbieta Teper, nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie.
– Mogą być wszystkie składniki, ale czegoś nie dopilnuje, czegoś nie przemyślę i później nie wyszło mi to co bym chciała, ale na następny dzień będę miała większą wenę twórczą, zrobię to spokojniej, włoże w to moje serce, moją miłość i ten piernik wychodzi zupełnie inny. Też trzeba wiedzieć, jak robimy dane pierniki. Są takie, że mieszamy składniki, pieczemy i mamy piernik, jednak na święta lepszy jest ten piernik, który dojrzewa.
Swoim mamom i babciom pomagały młode osoby, bo jak mówią w okresie świątecznym liczy się dobra atmosfera i aby ten czas spędzić razem.
– Moja babcia wszędzie nas zabiera, bardzo lubi z nami jeździć na różne wycieczki, wszędzie nas zabiera, a przede wszystkim lubi coś z nami robić i to nawet w kuchni, więc jest pewnie z nas dumna – Pomaga nam, a my często pomagamy jej coś robić. W tym roku babcia zobowiązała się do przygotowania świątecznych potraw.
Poniżej podajemy przepis na piernik wilgotny, który był najchętniej wybierany przez naszych słuchaczy.
Piernik wilgotny:
 500g mąki pszennej
 3 łyżeczki kakao
 Przyprawa do piernika
 200g cukru
 100g masła
 100ml oleju
 3 jaja
 250g jogurtu naturalnego
 200g miodu płynnego
 100g rodzynek
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Miód, cukier, masło rozpuścić, doprowadzić do wrzenia, ostudzić, zmiksować z jajami, dodać olej, następnie ciągle mieszając, dodawać mąkę z przyprawami i środkami spulchniającymi na przemian z masą maślano-miodową i jogurtem, na końcu dodać rodzynki. Piec w temp. 170 stopni około 1 godziny.
 
 ![Słuchacze radia RDN Małopolska radzą jak zrobić pyszne pierniczki [PRZEPIS] 1 IMG 9426 Easy Resize.com](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_9426_Easy-Resize.com_-750x536.jpg)


![To wpłynie na pacjentów w regionie. Sądeckie Pogotowie Ratunkowe czekają zmiany [WIDEO] 4 Bodziony](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/Bodziony-350x250.jpg)






![Piknik Ekologiczny w Szkole Podstawowej w Rdziostowie [ARTYKUŁ SPONSOROWANY] 11 Piknik rdziostow 10 20253](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/Piknik_rdziostow_10_20253-120x86.jpg)


 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
