Słuchacze radia RDN Małopolska wraz ze swoimi dziećmi i wnukami spotkali się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, by razem piec świąteczne pierniki.
Jakie są ulubione pierniki i jak je przygotować? O to pytaliśmy członków Klubu Dobrze Nastawionych Radia RDN Małopolska.
– Będą pychotki, naprawdę. Pierniczki ze śmietaną, zaparzane, herbaciane. Bakalie muszą być, oczywiście do wszystkich pierniczków. Wszystkie rodzaje, w zależności od tego co kto lubi, jedni lubią z lukrem, z cukrem, z posypką lub bez. W zależności od tego upodobań, można taki piernik przygotować na święta, żeby smakował.
– Aby taki pyszny piernik powstał, trzeba włożyć w niego dużo serca – dodaje Elżbieta Teper, nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie.
– Mogą być wszystkie składniki, ale czegoś nie dopilnuje, czegoś nie przemyślę i później nie wyszło mi to co bym chciała, ale na następny dzień będę miała większą wenę twórczą, zrobię to spokojniej, włoże w to moje serce, moją miłość i ten piernik wychodzi zupełnie inny. Też trzeba wiedzieć, jak robimy dane pierniki. Są takie, że mieszamy składniki, pieczemy i mamy piernik, jednak na święta lepszy jest ten piernik, który dojrzewa.
Swoim mamom i babciom pomagały młode osoby, bo jak mówią w okresie świątecznym liczy się dobra atmosfera i aby ten czas spędzić razem.
– Moja babcia wszędzie nas zabiera, bardzo lubi z nami jeździć na różne wycieczki, wszędzie nas zabiera, a przede wszystkim lubi coś z nami robić i to nawet w kuchni, więc jest pewnie z nas dumna – Pomaga nam, a my często pomagamy jej coś robić. W tym roku babcia zobowiązała się do przygotowania świątecznych potraw.
Poniżej podajemy przepis na piernik wilgotny, który był najchętniej wybierany przez naszych słuchaczy.
Piernik wilgotny:
500g mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
Przyprawa do piernika
200g cukru
100g masła
100ml oleju
3 jaja
250g jogurtu naturalnego
200g miodu płynnego
100g rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Miód, cukier, masło rozpuścić, doprowadzić do wrzenia, ostudzić, zmiksować z jajami, dodać olej, następnie ciągle mieszając, dodawać mąkę z przyprawami i środkami spulchniającymi na przemian z masą maślano-miodową i jogurtem, na końcu dodać rodzynki. Piec w temp. 170 stopni około 1 godziny.
![Słuchacze radia RDN Małopolska radzą jak zrobić pyszne pierniczki [PRZEPIS] 1 IMG 9426 Easy Resize.com](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_9426_Easy-Resize.com_-750x536.jpg)
![Ważna ulica w Limanowej zostanie zamknięta z powodu robót na linii kolejowej [SPRAWDŹ OBJAZDY] 2 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/limanowa_most_pkp_plk-350x250.jpg)
![Dwór z Wielogłów trafi do Nowego Sącza. Gdzie i kiedy będzie można go zwiedzać? [ZDJĘCIA] 3 fot. Muzeum Ziemi Sądeckiej](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/muzeum-ziemi-sadeckiej-1-350x250.jpg)





![Wypadek w Klęczanach koło Gorlic. Są ranni [ZDJĘCIA] 9 kleczany halogorlice 8](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/kleczany_halogorlice-8-350x250.jpg)
![Ważna ulica w Limanowej zostanie zamknięta z powodu robót na linii kolejowej [SPRAWDŹ OBJAZDY] 10 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/limanowa_most_pkp_plk-120x86.jpg)
![Wystarczą światła czy potrzebne jest rondo? Powiat przygotuje koncepcje zmian na drogi krajowej w Nawojowej [WIDEO] 11 wojciech blazusiak](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/wojciech_blazusiak-120x86.jpg)

![Dla osób wierzących śmierć nie jest końcem. Święta listopadowe to nie czas żałoby [WIDEO] 13 tomasz rapala001](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/tomasz_rapala001-120x86.jpg)

