Słuchacze radia RDN Małopolska wraz ze swoimi dziećmi i wnukami spotkali się w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych, by razem piec świąteczne pierniki.
Jakie są ulubione pierniki i jak je przygotować? O to pytaliśmy członków Klubu Dobrze Nastawionych Radia RDN Małopolska.
– Będą pychotki, naprawdę. Pierniczki ze śmietaną, zaparzane, herbaciane. Bakalie muszą być, oczywiście do wszystkich pierniczków. Wszystkie rodzaje, w zależności od tego co kto lubi, jedni lubią z lukrem, z cukrem, z posypką lub bez. W zależności od tego upodobań, można taki piernik przygotować na święta, żeby smakował.
– Aby taki pyszny piernik powstał, trzeba włożyć w niego dużo serca – dodaje Elżbieta Teper, nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie.
– Mogą być wszystkie składniki, ale czegoś nie dopilnuje, czegoś nie przemyślę i później nie wyszło mi to co bym chciała, ale na następny dzień będę miała większą wenę twórczą, zrobię to spokojniej, włoże w to moje serce, moją miłość i ten piernik wychodzi zupełnie inny. Też trzeba wiedzieć, jak robimy dane pierniki. Są takie, że mieszamy składniki, pieczemy i mamy piernik, jednak na święta lepszy jest ten piernik, który dojrzewa.
Swoim mamom i babciom pomagały młode osoby, bo jak mówią w okresie świątecznym liczy się dobra atmosfera i aby ten czas spędzić razem.
– Moja babcia wszędzie nas zabiera, bardzo lubi z nami jeździć na różne wycieczki, wszędzie nas zabiera, a przede wszystkim lubi coś z nami robić i to nawet w kuchni, więc jest pewnie z nas dumna – Pomaga nam, a my często pomagamy jej coś robić. W tym roku babcia zobowiązała się do przygotowania świątecznych potraw.
Poniżej podajemy przepis na piernik wilgotny, który był najchętniej wybierany przez naszych słuchaczy.
Piernik wilgotny:
500g mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
Przyprawa do piernika
200g cukru
100g masła
100ml oleju
3 jaja
250g jogurtu naturalnego
200g miodu płynnego
100g rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Miód, cukier, masło rozpuścić, doprowadzić do wrzenia, ostudzić, zmiksować z jajami, dodać olej, następnie ciągle mieszając, dodawać mąkę z przyprawami i środkami spulchniającymi na przemian z masą maślano-miodową i jogurtem, na końcu dodać rodzynki. Piec w temp. 170 stopni około 1 godziny.