środa, 3 grudnia 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

Utrzymanie higieny na etapie produkcji w sektorze spożywczym

Radio RDNautor / źródło: Radio RDN
2021/10/05 - 09:09
- AKTUALNOŚCI
A A
utrzymanie higieny na etapie produkcji w sektorze spozywczym
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Przed wprowadzeniem na rynek produktów spożywczych trzeba spełnić szereg zasad i wymogów związanych z bezpieczeństwem i jakością. Produkcja oraz obrót żywnością wymagają opracowania i wdrożenia odpowiednich praktyk higienicznych. W celu zapewnienia wymaganego poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w zakładach sektora spożywczego stosowane są rozmaite rozwiązania. Każde przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego jest zobowiązane zabezpieczyć żywność przed czynnikami biologicznymi, chemicznymi i fizycznymi mogącymi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie konsumenta. W przygotowanym przez nas tekście wymieniamy, jakie działania warto podjąć by w znaczący sposób podnieść jakość i bezpieczeństwo produkcji żywności.

Dozowniki i mycie rąk

Aby zapanować nad trzema podstawowymi typami zagrożeń, czyli zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi, chemicznymi i fizycznymi, konieczne jest dążenie do eliminowania pojawiania się w żywności niepożądanych patogenów. Kluczowe znaczenie ma tutaj stosowanie przez pracowników środków do dezynfekcji rąk. Częste odkażanie dłoni płynami do dezynfekcji jest konieczne, dlatego bardzo ważne jest właściwe rozmieszczenie dozowników w zakładzie. Lokalizacja dozowników na płyny do dezynfekcji rąk jest uzależniona od obowiązujących przepisów. Bardzo często odkażanie odbywa się jeszcze w szatni, zanim pracownicy założą odzież ochronną. Kolejna dezynfekcja powinna mieć miejsce przed wejściem na obszar produkcji, przed rozpoczęciem pracy. Procedury obowiązujące w danym zakładzie powinny zostać szczegółowo przedstawione personelowi wraz z zasadami BHP. Specjalistyczne dozowniki na płyny do dezynfekcji używane w sektorze spożywczym posiada w swojej ofercie m.in. firma salmonhygiene.pl. To zaufany dystrybutor wyposażenia do dezynfekcji i utrzymania higieny w zakładach produkcji żywności. Godne polecenia są zwłaszcza stacje dozujące ze stali nierdzewnej, wyposażone w kosze bezpieczne na kanister z dezynfekantem, które są trwałe, higieniczne i są dostosowane do dużej przepustowości, natężenia ruchu.

Kodowanie kolorami

Bardzo efektywnym rozwiązaniem pozwalającym zwiększyć poziom bezpieczeństwa oraz higieny na obszarach produkcji żywności jest tzw. kodowanie kolorystyczne. Pozwala ono zapewnić odpowiednie warunki higieniczne oraz uniknąć kontaktu krzyżowego z alergenami, który mógłby doprowadzić do wycofania produktu z obrotu. Stosowanie takiej praktyki umożliwia odróżnienie poszczególnych stref higienicznych oraz pozwala skutecznie zapobiegać ryzykownym zdarzeniom podczas produkcji artykułów spożywczych. Oznaczanie narzędzi kolorami to prosty, a zarazem bardzo praktyczny sposób zapewnienia bezpieczeństwa żywności poprzez zapobieganie, eliminowanie lub zmniejszanie zagrożeń w całym procesie produkcyjnym.

Plastry wykrywalne

Są to specjalne plastry opatrunkowe używane w przemyśle spożywczym. Ze względu na ich charakterystyczną niebieską barwę bardzo dobrze kontrastują z kolorem żywności, dzięki czemu mogą być łatwo wykryte wizualnie. Niebieskie plastry posiadają w sobie cienki, aluminiowy pasek, co pozwala na wykrywanie ich za pomocą detektorów metalu. Istnieją także wersje wykrywalne przy użyciu promieni Roentgena. Stosowanie plastrów w zakładach produkcji spożywczej pozwala zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia żywności ciałami obcymi.

Tablice cieni do zarządzania wizualnego

Aby stworzyć dobrze zorganizowane i uporządkowane miejsce pracy warto zastosować tak zwane tablice cieni. Jest to specjalny element systemu Visual Lean Management pomagający w organizacji i kompletowaniu narzędzi i akcesoriów. Tablica określa, w które miejsce powinno być odłożone dane narzędzie po skończonej pracy. Zastosowanie takiego systemu kodowania znacznie podnosi standard przestrzeni pracownika. Tablica cieni, w połączeniu z odpowiednimi narzędziami ręcznymi, stanowi bardzo dobrze zorganizowany obszar pracy. W związku z uniwersalnością takiego rozwiązania można je wykorzystywać w różnych dziedzinach przemysłu. Więcej na ten temat można przeczytać na stronie https://salmonhygiene.pl/oferta/tablice-cieni-5s-visual-lean-management/.

Tagi: TarnówArt. sponsorowany
Poprzedni

Można się zaszczepić przeciw grypie. Dla kogo darmowe szczepienia?

Następny

Rusza stypendium imienia św. Jana Pawła II. Pomoc otrzyma 200 uczniów i studentów z Małopolski

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Tyrkiel
AKTUALNOŚCI

Nowy Sącz: Po ataku zimy 100 interwencji strażników miejskich w ciągu tygodnia [WIDEO]

3 grudnia 2025
fot. pixabay
AKTUALNOŚCI

Bądź ostrożny kupując opał przez Internet. Mieszkańcy Sądecczyzny zostali oszukani

3 grudnia 2025
remont droga
AKTUALNOŚCI

Utrudnienia dla kierowców w Krużlowej. Chodzi o budowę mostu

3 grudnia 2025
uniwersytet grudzien
AKTUALNOŚCI

W Adwencie na nowo poznaj historię Świętej Rodziny i Ziemi Świętej. Wykład w UNSJPII przygotowaniem do Bożego Narodzenia [ZDJĘCIA]

2 grudnia 2025
robot
AKTUALNOŚCI

Wydział Nauk Inżynieryjnych na Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu ma już ćwierć wieku. Przed nim kolejne wyzwania

2 grudnia 2025
bt WhatsApp Image 2025 12 02 at 08.16.32 4 tb
AKTUALNOŚCI

W Klubie Dobrze Nastawionych zapachniało piernikiem. Warsztaty kulinarne w ramach projektu 'Jesień życia wiosną możliwości’

2 grudnia 2025
WhatsApp Image 2025 12 02 at 14.56.29
AKTUALNOŚCI

Tragiczny wypadek w Nowym Wiśniczu. Zginął młody mężczyzna

2 grudnia 2025
defibrylator
AKTUALNOŚCI

Defibrylatory w każdym sołectwie. Teraz mieszkańcy będą się szkolić z tego jak je używać

2 grudnia 2025

NAJNOWSZE

Tyrkiel

Nowy Sącz: Po ataku zimy 100 interwencji strażników miejskich w ciągu tygodnia [WIDEO]

11:11

Bądź ostrożny kupując opał przez Internet. Mieszkańcy Sądecczyzny zostali oszukani

09:09

Utrudnienia dla kierowców w Krużlowej. Chodzi o budowę mostu

07:07

W Adwencie na nowo poznaj historię Świętej Rodziny i Ziemi Świętej. Wykład w UNSJPII przygotowaniem do Bożego Narodzenia [ZDJĘCIA]

20:08

Wydział Nauk Inżynieryjnych na Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu ma już ćwierć wieku. Przed nim kolejne wyzwania

17:05

W Klubie Dobrze Nastawionych zapachniało piernikiem. Warsztaty kulinarne w ramach projektu 'Jesień życia wiosną możliwości’

15:03

Tragiczny wypadek w Nowym Wiśniczu. Zginął młody mężczyzna

15:03

Defibrylatory w każdym sołectwie. Teraz mieszkańcy będą się szkolić z tego jak je używać

14:02

Chór Puellae Orantes zaśpiewa dla dzieci i osób ze szczególnymi potrzebami

13:01

Pożywna zupa i nie tylko. Coraz więcej osób przychodzi do kuchni św. Szymona

13:01

NIE PRZEGAP

fot. OSP Łososina Górna

Prokuratura bada sprawę tragicznego pożaru w Krosnej. Przesłuchano trzech mężczyzn

18 listopada 2025
g2wmWHRQ

’Św. Tomasz z Akwinu odczytany współcześnie”. W Tarnowie odbędzie się ogólnopolska konferencja

25 listopada 2025
9

To druga Matka Teresa. W Tarnowie będą wspominać siostrę Otylię

28 listopada 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • WYPOMINKI
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • KINO PLENEROWE
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj