Nasze włosy nie lubią nadmiaru cukru i fast foodów! A co służy włosom?

woman 586185 1920

Łysiejemy na potęgę. Ten problem dotyka blisko 40 proc. Polaków.

Jesteśmy w pierwszej dziesiątce państw z największą liczbą mężczyzn, pozbawionych włosów na głowie. Ale łysieją także kobiety i to bardzo młode.

Duży wpływ na kondycję naszych włosów mają geny, hormony i wiek, ale także stres i zła dieta.

Nasze włosy nie lubią nadmiaru cukru i fast foodów – mówi lekarz Beata Bzdulska-Doskocz.

Specjalista dermatologii zwraca uwagę, że włosy też trzeba odpowiednio odżywiać, dlatego warto postawić na witaminy m.in. żelazo czy zioła takie jak skrzyp polny i pokrzywa. Naszym włosom służy także – stosowane od wieków tzw. olejowanie

– Na włosy świetnie działają: olej jojoba, gliceryna, masło karite czy olej z czarnuszki. Bardzo skuteczny jest także, stosowany przez nasze babki masaż olejem rycynowym, co zapobiegało utracie włosów. Z pewnością była to zasługa zawartego w tym oleju ogromu witaminy E – tłumaczyła Beata Bzdulska-Doskocz.

Jeżeli zauważymy jednak, że problem wypadania włosów jest duży najlepiej wybrać się do specjalisty, który dobierze odpowiednie leczenie. Łysienie w wielu przypadkach można skutecznie wyleczyć.

Całej rozmowy z lekarz Beatą Bzdulską-Doskocz będzie można posłuchać w dzisiejszym Bez Skierowania po godz. 17.00.

Exit mobile version