Rząd przedłużył zamknięcie gastronomii na kolejne dwa tygodnie. Decyzja jest iskrą zapalną dla właścicieli restauracji, którzy mimo zakazu postanawiają się otworzyć. W Tarnowie, po Starej Łaźni na otwarcie zdecydowała się pizzeria Aida.
Lokal ma być czynny od dziś, od 15:00.
Jak mówi właściciel Krystian Mikulski, w restauracji przyjmowani będą testerzy jedzenia.
– Plan mamy taki, że będziemy oczywiście działać w ścisłym reżimie sanitarnym, czyli będzie ograniczona liczba gości, dezynfekcja, pomiar temperatury. Będziemy działać jako testerzy jedzenia i napoi, czyli każdy klient, gość, który nas odwiedzi dostanie od nas umowę do podpisania, za którą będzie pobierał wynagrodzenie. A w umowie jest zapisane, że materiały dydaktyczne, czyli to co sobie zamówi, będzie pokrywał z własnych pieniążków.
Jak dodaje właściciel, lokalowi nie przysługiwały żadne środki z tarczy antykryzysowej. Aby przetrwać i nie zmniejszać zatrudnienia musiał podjąć decyzję o otworzeniu restauracji, mimo dzisiejszej decyzji rządu o dalszym zamknięciu branży gastronomicznej.