Zdrowa dieta to nie tylko szczupła sylwetka

warzywa owoce dieta zdrowie odpornosc

To co jemy i ile jemy wpływa na to jak wyglądamy i jak się czujemy na co dzień. Zdrowa dieta pomaga chronić przed wieloma groźnymi chorobami, pozwala także pozbyć się problemów z cerą i z trawieniem.

Istnieje więc wiele dobrych powodów, by wraz z Nowym Rokiem zacząć się zdrowo odżywiać – przekonuje dietetyk i trener personalny Joanna Mamuszka. Przestrzega jednocześnie przed głodówkami.

– Przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego po co jemy. Jemy po to żeby mieć energię, żeby lepiej funkcjonować, żeby mieć siłę, żeby dostarczyć witamin i minerałów, żeby nasza skóra, włosy, paznokcie były w odpowiedniej kondycji, no i żeby nasza tarczyca, czyli głównie przemiana materii, działała tak jak powinna. Tak naprawdę jeśli dostarczamy sobie mniej kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne, szkodzimy własnym narządom.

Joanna Mamuszka zwraca uwagę, że zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z tego co lubimy.

Zdrowa dieta to przede wszystkim zasady, których powinniśmy przestrzegać chcąc zachować zdrowie i urodę – przekonuje dietetyk i trener personalny Joanna Mamuszka.

I jak dodaje, liczy się regularność i jakość posiłków.

– To jest takie błędne myślenie, że tłuszcz, wieprzowina czy białe pieczywo to jest wszystko takie złe. Tak naprawdę zdrowo się odżywiać to przede wszystkim – regularność posiłków, żeby nie opychać się jednym wieczornym posiłkiem, bo nie mamy czasu tak naprawdę przez cały dzień zjeść. Musimy więc postawić na te regularne, zbilansowane posiłki, wybierać produkty o jak najkrótszym składzie, żeby one były krótkoterminowe, a nie długoterminowe oraz podstawy takiego zdrowego odżywiania, czyli owoce, warzywa, kasze, makarony, strączki, ryby, odpowiednia ilość tłuszczy, no i woda.

Dzięki zdrowej diecie możemy zapobiec wielu groźnym chorobom m.in. miażdżycy, chorobom serca, cukrzycy czy nowotworom.

Dużą rolę w naszej diecie powinny odgrywać owoce i warzywa. W okresie zimowym warto jednak zrezygnować ze świeżych ogórków i pomidorów na rzecz kiszonek.

Kiszone ogórki czy kapusta to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk – ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego.

Joanna Mamuszka będzie gościem w programie Bez Skierowania we wtorek o 17.10.

Exit mobile version